venac nasi.jpg

180 ГОДИНА САНИТЕТСКЕ СЛУЖБЕ

31. 07. 2019

 Венце су положили припадници Војне болнице Ниш, председник Општине Палилула, Руско-српско хуманитарног центра, Удружења потомака ратника 1912-1920 године Града Ниша, Удружења војних пензионера, Удружења пензионисаних  подофицира Србије, Кола српских сестара. Парастосу и полагању венаца присуствовали су начелница Нишавског управног округа Драгана Сотировски, представници градских институција, здравствених  установа и многи  поштоваоци Војне болнице Ниш.

 

Припадници министарства одбране и Војске Србије  обележавају 30. јул као свој дан, у  знак сећања када је 1839. године  наредбом врховног  штаба српске војске  постављен први штабни доктор.

 

 

Развој  санитетске службе  наставља се   на овим просторима  у Нишу и јужном делу Србије, одмах након ослобођења од вишевековног  турског ропства. Јануара 1878. године  формирана је Велика нишка војна  болница. 141 годину  ова установа  дели своју, са судбином Српске војске  кроз бројне  одбрамбене и ослободилачке ратове, који су се водили на овим просторима. Бројни њени  припадници  својом храброшћу,  одлучношћу, несебичним  залагањем, а пре свега  хуманушћу  урезали су своја имена  на страницама српске историје.

 

„Кроз  своју историју Војна  болница  пролазила је кроз многа искушења. Изнела је најтежи период санитетског збрињања Српске војске  и избеглог народа у Првом светском рату. У периоду  од 1914. до 1915. године  постаје и највећа епидемијска болница на просторима   Европе  збрињавајући око 30.000 оболелих од пегавог тифуса . Дневно је  умирало  и до 30 болесника.Оболело је  и 13 лекара , од којих су три преминула, а међу њима  и тадашњи  управник болнице др Евгеније Брановачки“ истакао је  пуковник др Јовица Станојковић управник Војне болнице Ниш.

 

Војна болница Ниш отворена је како за војне, тако и за цивилне  осигуранике, а здравствене услуге  пружа на  примарном, секундарном и терцијалном нивоу.

 

 

Уочи Дана Санитетске службе,  у војноздравственим установама Министарства одбране организована је акција бесплатних прегледа за грађане Ниша. Интересовање грађана је било велико, а сви су изразили задовољство организацијом оваквих акција. Обављено је 182 прегледа на кабинетима за кардиологију, гастроентерологију, неурологију, оториноларингологију, кабинету за очне болести и гинекологију. На основу индикација лекара специјалиста рађене су одређене дијагностичке процедуре.

 

 

На свечаном скупу  припадницима Војне болнице Ниш празник је честитао управник пуковник др Јовица Станојковић. Подсетивши на историјске чињенице везане за Дан Санитетске службе, истако је да част бити припадник ове здравствене установе и обавеза свих запослених да наставе традицију својих предака. На скупу су прочитане стимулативне мере из надлежности начелника Управе за војно здравство Министрства одбране и управника Војне болнице Ниш.

 

Припадницима установе уручене су војне спомен медаље за учешће у борбеним дејствима 1999. године.

 

 

 



Oбјављено у секцији: Актуелности

Верзија за штампу

 
A+ A-

Претрага

Последње вести

Важнији линкови

Пратите нас