IMG_20171204_100330.jpg

ОБЕЛЕЖЕН ДАН ВОЈНИХ ВЕТЕРАНА У ВОЈНОЈ БОЛНИЦИ НИШ

04. 12. 2017

 У Војној болници  у Нишу  на спомен пирамиду  жртвама пегавог тифуса, венце су положили припадници Војне болнице Ниш, председник   ГО Пантелеј, представник ГО Палилула, Удружење војних  пенионера, Удружење пензионисаних подофицира Србије. Традиционално  на спомен плочу  постављену у част  лекара  и медицинског особља  Руске царске пољске болнице,  ловоров  венац поставила је делегација Удружења потомака ратника 1912-1920 Града  Ниша. Манифестацији су  присуствовали представници  Удружења за неговање слободарских традиција  Србије, Кола српских сестара , управници Војне болнице Ниш у пензији, припадници Војне болнице Ниш  и многобројни поштоваоци ове установе.

 

Присутнима се обратио  Управник Војне болнице Ниш  пуковник др Јовица Станојковић, речима : „ Обележавајући Дан војних ветерана  полагањем венаца на спомен пирамиду  у комплексу Војне болнице   Ниш, у  прилици смо да се поклонимо сенима и одамо почаст нашим прецима, ратним ветеранима, који су исписали славне странице историје ратовања на нашим просторима .

Својом храброшћу, одважношћу  а пре свега хуманошћу  допринели су  победама у бројнима ослободилачким  и одбрамебним ратовимакоји су вођени  на овим  просторима.

 

Захваљујемо се свим  знаним  и незнаним  херојима којису  дали своје животе како би  својим покољењима обезбедили да данас живе у слободи .

 

Обавеза свих нас је да не заборавимо њихове жртве и да будемо  њихови достојни наследници.

Будућим генерацијама пожелимо да никада не осете  горчину ратовања.“

 

04. децембра  1912. године потписано је  примирје у Првом балканском рату између савезника: Краљевине Србије, Краљевине Црне Горе, Краљевине Бугарске са једне и Отоманске царевине  ( Турске ) као  поражене са друге стране. Тада је  око 400.000 бораца Војске  Краљевине  Србије постало стари ратник ( савремени термин ветеран ). Бригу о ветеранима  Краљевине Србије  и задовољењу њиховних потреба преузело је  Министарство Војно, у оквиру Владе  Краљевине Србије  за коју су били од животног значаја као борци у ратовима  који су уследили и у којима су учествовали.

 

Избором  овог датума за Дан војних ветерана обезбедио се континуитет са ветеранима из времена 1912. године, када је Краљевина Србије , као модерна држава, ангажовала око 12% свог становништва у рату и све  материјалне и финансијске  резерве уз стварање Балканског савеза са својим суседима. Доделом имања у јужном делу Краљевине Србије, држава и Влада  показали су  како се на  одређен начин може одати признање за учешће у одбрани земље и исказати брига о ветеранима . 

 

 

 

 Oбјављено у секцији: Актуелности

Верзија за штампу

 
A+ A-

Претрага

Последње вести

Важнији линкови

Пратите нас