IMG_20171204_100330.jpg

ОБЕЛЕЖЕН ДАН ВОЈНИХ ВЕТЕРАНА У ВОЈНОЈ БОЛНИЦИ НИШ

04. 12. 2017

 У Војној болници  у Нишу  на спомен пирамиду  жртвама пегавог тифуса, венце су положили припадници Војне болнице Ниш, председник   ГО Пантелеј, представник ГО Палилула, Удружење војних  пенионера, Удружење пензионисаних подофицира Србије. Традиционално  на спомен плочу  постављену у част  лекара  и медицинског особља  Руске царске пољске болнице,  ловоров  венац поставила је делегација Удружења потомака ратника 1912-1920 Града  Ниша. Манифестацији су  присуствовали представници  Удружења за неговање слободарских традиција  Србије, Кола српских сестара , управници Војне болнице Ниш у пензији, припадници Војне болнице Ниш  и многобројни поштоваоци ове установе.

 

Присутнима се обратио  Управник Војне болнице Ниш  пуковник др Јовица Станојковић, речима : „ Обележавајући Дан војних ветерана  полагањем венаца на спомен пирамиду  у комплексу Војне болнице   Ниш, у  прилици смо да се поклонимо сенима и одамо почаст нашим прецима, ратним ветеранима, који су исписали славне странице историје ратовања на нашим просторима .

Својом храброшћу, одважношћу  а пре свега хуманошћу  допринели су  победама у бројнима ослободилачким  и одбрамебним ратовимакоји су вођени  на овим  просторима.

 

Захваљујемо се свим  знаним  и незнаним  херојима којису  дали своје животе како би  својим покољењима обезбедили да данас живе у слободи .

 

Обавеза свих нас је да не заборавимо њихове жртве и да будемо  њихови достојни наследници.

Будућим генерацијама пожелимо да никада не осете  горчину ратовања.“

 

04. децембра  1912. године потписано је  примирје у Првом балканском рату између савезника: Краљевине Србије, Краљевине Црне Горе, Краљевине Бугарске са једне и Отоманске царевине  ( Турске ) као  поражене са друге стране. Тада је  око 400.000 бораца Војске  Краљевине  Србије постало стари ратник ( савремени термин ветеран ). Бригу о ветеранима  Краљевине Србије  и задовољењу њиховних потреба преузело је  Министарство Војно, у оквиру Владе  Краљевине Србије  за коју су били од животног значаја као борци у ратовима  који су уследили и у којима су учествовали.

 

Избором  овог датума за Дан војних ветерана обезбедио се континуитет са ветеранима из времена 1912. године, када је Краљевина Србије , као модерна држава, ангажовала око 12% свог становништва у рату и све  материјалне и финансијске  резерве уз стварање Балканског савеза са својим суседима. Доделом имања у јужном делу Краљевине Србије, држава и Влада  показали су  како се на  одређен начин може одати признање за учешће у одбрани земље и исказати брига о ветеранима . 

 

 

 

 Oбјављено у секцији: Актуелности

Верзија за штампу

 
A+ A-

Претрага

Последње вести

 • 05.02.2018. | БЕСПЛАТНИ ЛЕКАРСКИ ПРЕГЛЕДИ-03.02.2018

  На иницијативу Управе за војно здравство Министарства одбране, у циљу промовисања војног здравства организовани су бесплатни лекарски прегледи за грађане у Бачкој Тополи, Краљеву и Врању, дана 03. фебруара 2018. године.

 • 23.01.2018. | ДАН ВОЈНЕ БОЛНИЦЕ НИШ

  Полагањем венаца на спомен пирамиду жртвама пегавог тифуса у комплексу Војне болнице Ниш и свечаном академијом у Дому Војске Србије у Нишу, обележен Дан Војне болнице Ниш- 22. јануар

 • 19.01.2018. | СВЕЧАНИ СКУП УОЧИ ДАНА ВОЈНЕ БОЛНИЦЕ НИШ

  У склопу обележавања Дана Војне болнице Ниш,19. јануара 2018. године, у амфитеатру Одељења за хируршке болести одржан је свечани скуп припадника Установе

 • 18.01.2018. | ПРЕМИЈЕРА ДОКУМЕНТАРНОГ ФИЛМА

  Поводом 140 година од оснивања Војне болнице Ниш, 17. јануара 2018. године, у Дому Војске Србије у Нишу, одржана је премијера документарног филма „ Војна болница Ниш- од оснивања до данас“ и отворена изложба „Све ће то народ позлатити“.

 • 22.12.2017. | Информисање за припаднике Војне болнице Ниш о учешћу у МнОп

  Припадници Центра за мировне операције одржали су информисање за припаднике Војне болнице Ниш, ради мотивисања медицинског особља за учешће у међународним мировним операцијама у којима се ангажују припадници Војске Србије

 • 04.12.2017. | ОБЕЛЕЖЕН ДАН ВОЈНИХ ВЕТЕРАНА У ВОЈНОЈ БОЛНИЦИ НИШ

  Данас 04. Децембра 2017. године припадници Министарства одбране и Војске Србије обележавају Дан војних ветерана.

 • 18.11.2017. | БЕСПЛАТНИ ЛЕКАРСКИ ПРЕГЛЕДИ

  У Војној болници Ниш данас бесплатни лекарски прегледи за грађане Ниша

Важнији линкови

Пратите нас