viber_slika_2019-12-04_11-21-16.jpg

ПОЛОЖЕНИ ВЕНЦИ НА СПОМЕН ОБЕЛЕЖЈЕ У ВОЈНОЈ БОЛНИЦИ НИШ

04. 12. 2019

Дан војних ветерана, један од највећих војних празника, предвиђен је ради очувања културе сећања на војне ветеране и погинуле саборце у циљу вредновања,  и неговања војних традиција у Министарству одбране и Војсци Србије.

 

На данашњи дан 1912. године, потписано је примирје у Првом балканском рату између савезника Крањевине Србије, Краљевине Црне Горе, Краљевине Бугарске са једне стране и Отоманске царевине, као поражене, са друге стране. Oкo 400.000 бораца Краљевине Србије добило је статус ,,Стари ратник”. Бригу о њиховом статусу преузело је Министарство Војно. Доделом имања у јужном делу Краљевине Србије држава и Влада исказали су бригу о ветеранима и одали признање за учешће у одбрани земље. Такав однос према борцима у многоме је утицао на њихову мотивисаност учешћа у ратовима који су уследили.

 

Управник Војне болнице Ниш пуковник др Јовица Станојковић обратио се присутнима:„Прилика је да се поклонимо сенима и одамо почаст бројним знаним и незнаним херојима, борцима, родољубима и хуманистима који су исписали славне странице историје ратовања на овим просторима. Својом храброшћу, одважношћу и пре свега хуманошћу допринели су победама у бројним ослободилачким ратовима, дарујући нам највеће вредности данашњице: љубав према отаџбини и живот у слободи.

Обавеза свих нас је да не заборавимо њихове жртве и будемо њихови достојни наследници.

Будућим генерацијама пожелимо да никад не осете горчину ратовања.

 

 

Негујући традиције Војске Србије, Војна болница обележава Дан војних ветерана полагањем венаца на спомен обележје посвећено жртвама оболелих у великој епидамији пегавог тифуса и  рањених бораца с почетка Првог светског рата

 

Венце су положили припадници  установе, начелница Нишавског управног округа Драгана Сотировски, председник Скупштине Града мр Раде Рајковић, председник ГО Палилула Александар Ждрале, председник ГО Пантелеј Братимир Васиљевић, представници удружења  војних пензионера, Удружења пензионисаних подофицира Србије, Кола српских сестара, Удружења Македонаца Удружења потомака ратника 1912-1920 и Дирекције Српско Руског хуманитарног центра. Свечаности су присуствоали  представници Команде копнене војске  пуковник Дејан Петковић, и мајор др Зоран Лазаров, командант  3. бригаде КоВ  бригадни генерал Слађан Стаменковић, представници организационих јединица  Министарства одбране  и Војске Србије  из гарнизона Ниш, припадници Војне  болнице Ниш у пензији.

 

 

 

 

 



Oбјављено у секцији:

Верзија за штампу

 
A+ A-

Претрага

Последње вести

Важнији линкови

Пратите нас