1.jpg

ДАН ВОЈНИХ ВЕТЕРАНА

02. 12. 2022

 Венце су положили делегација припадника Војне болнице Ниш, заменица градоначелнице Града Ниша Душица Давидовић, представници Градске општине Нишка Бања, Руско Српског хуманитарног центра, Удружења потомака ратника 1912-1920 Града Ниша, Удружења за неговање слободарских традиција Србије, Удружења пензионисаних  подофицира, Кола Српских сестара.

 Управник Војне болнице Ниш пуковник др сци. мед. Вељко Милић, обрати се присутнима.

Господо официри, подофицири, војни службеници и уважени гости захваљујем што сте нас почаствовали Вашим присуством у нашој лепој Војној болници.

Кроз ову установу је прошло и пролази много ветерана. У њихову част и част оних који су овде присутни на данашњи дан се подсећамо родољубља и пожртвовања које су исказали баш кад је требало.

На дан 04. децембар пре 110 година је потписано примирје након првог балканског рата између Краљевине Србије и савезника са једне и Отоманског царства са друге стране. Рекао бих пре Дан победе него дан примирја. Ратницима се отаџбина захвалила тако што је Министарство војно преузело бригу у задовољењу њихових потреба и доделила им назив ,,стари ратник“ који је временом промењен у ветеран што се и данас користи.

Ово је био знак да држава поштује и уважава људе који су несебично и бескомпромисно обављали свети задатак очувања српства, традиције и обичаја.

Имам част да испред ове установе која 22.јануара наредне године обележава 145 година од оснивања и која је и сама ,,ветеран“ изразим дивљење и захвалност тим људима. И ова је установа дала много ветерана који су учествовцали у свих осам ратова након оснивања. Они су оставили дубок траг у нашем сећању а успомене на њих се чувају у богатој архиви Војне болнице.

Наша највећа жеља је да влада мир и да се окренемо будућности и настојањима да нашим болесницима пружимо што квалитетнију здравствену услугу.

Али такође желимо да поручимо да смо у сваком тренутку спремни и добро обучени за било који задатак из домена одбране отаџбине те да ћемо следити светле традиције старих ратника и ветерана.“

„Припадници  Министарства одбране   и Војске Србије, 4. децембра обележавају  Дан војних ветерана.

Тога дана 1912. године потписано је  примирје у Првом балканском рату између савезника: Краљевине Србије, Краљевине Црне Горе, Краљевине Бугарске са једне и Отоманске царевине  ( Турске ) као  поражене са друге стране. Тада је  око 400.000 бораца Војске  Краљевине  Србије постало стари ратник ( савремени термин ветеран). Бригу о ветеранима  Краљевине Србије  и задовољењу њиховних потреба преузело је  Министарство Војно, у оквиру Владе  Краљевине Србије  за коју су били од животног значаја као борци у ратовима  који су уследили и у којима су учествовали.

Избором  овог датума за Дан војних ветерана обезбедио се континуитет са ветеранима из времена 1912. године, када је Краљевина Србије, као модерна држава, ангажовала око 12% свог становништва у рату и све  материјалне и финансијске  резерве уз стварање Балканског савеза са својим суседима. Доделом имања у јужном делу Краљевине Србије, држава и Влада  показали су  како се на  одређен начин може одати признање за учешће у одбрани земље и исказати брига о ветеранима“, изнела је професионални војник Соња Георгијева, и истакла да је част бити припадник Војне болнице Ниш.

Иначе, Војна болница Ниш, основана  22. јануара давне 1878 године, све време од оснивања до данас  непрекидно је збрињавала припаднике Војске, грађанство Ниша и  шире околине.  Оно што ће свакако остати  записано на страницама наше историје, је  да је кроз  искуство  у лечењу повређених и  оболелих у не малом броју ратних догађаја на врелом  подневљу Балкана, али и у мирнодопским условима делила судбину са својим народом .

Од  учешћа у српско турском рату, српско бугарском рату, балканским ратовима. Почетак Првог светског рата   обележила је епидемија пегавог тифуса, а октобра 1915. године Моравска стална војна болница кренула је на пут са својом  војском  у избеглиштво, прешла  преко албанских врлети, по  незапамћеној зими. Наставила пут  до острва Видо, а онда је уследио опоравак  Војске Србије и повратак у  земљу .

Ту је и други светки рат, а онда распад Југославије и  НАТО агресија  на Социјалистичку Републику Југославију .

Лекари  и медицинско особље ВБ Ниш  били су  учесници  борбених дејстава 1999. године.

Близу улаза у Војну болницу Ниш налази се масивна камена пирамида састављена од великог  броја камених облутака. А на споменику натпис „ И овде су пали за Отаџбину“То је споменик свим родољубима ове земље који су подлегли пегавом тифусу у Првом светском рату. Споменик је подигнут у мају 1915. године, а први  пут освећен јуна 1915. године. Овај  јединствени споменик лекари подигоше својим пацијентима. Риста Јовановић, млади добровољац у тадашњој болници, иначе столар, изградио је споменик. Риста је у то време правио сандуке и помагала за инвалиде, али када га је тадашњи управник болнице доктор Владан Станојевић замолио да сагради пирамиду од камена, Риста је то здушно прихватио.

Споменик је заштићено културно добро и у току ове године  уз сагласност Завода за заштиту споменика културе Ниш, замењена је ограда око споменика, са жељом да се истакне и сачува њен значај, у склаву свих предака, али и задатак будућим генерацијама да чувају успомену на све жртве наше слободе. 



Oбјављено у секцији:

Верзија за штампу

 
A+ A-

Претрага

Последње вести

Важнији линкови

Пратите нас