IMG_20230905_111859насловна.jpg

ПОКЛОН КЊИГА

05. 09. 2023

 Уговор о преносу права на коришћење на неодређено време, без накнаде, дела сувишне библиотечке грађе општег фонда Војне болнице Ниш, свечано је потписан данас у Војној болници Ниш. У име установе уговор је потписао управник пуковник др сци. мед. Вељко Милић, за Народну библиотеку „Стеван Сремац“ у Нишу директорка госпођа Соња Шуковић, а за Универзитетску библиотеку „Никола Тесла“ у Нишу, управник госпођа Снежана Бојовић.

 

„У годинама за нама било је доста  промена у Министарству одбране и Војсци Србије у регулисању одређених типова библиотека које  су потребне за функционисање система. Војна болница Ниш је у том тренутку располагала  са  великим бројем наслова литературе различитог  жанра. Ценећи временско трајање установе од 146 година  и њено функционисање кроз систем, указала се потреба, да се део фонда уступи библиотекама ван система.

Поштујући све законске регулативе у систему министарства одбране, спроведена је компплетна правна процедура за пренос права на коришћење на неодређено време, без накнаде дела сувишне  библиотечке грађе Војне болнице Ниш, следећим библиотекама:

-          Народној  библиотеци „Стеван Сремац“ у Нишу -91 примерак,

-          Универзитетској библиотеци „Никола Тесла“у Нишу -156 примерака,

-          Народној библиотеци  „Десанка Максимовић у Власотинцу -2943 примерка.

Руководили смо се примером организационих јединица Министарства одбране и Војске Србије које су на исти начин регулисале сувишну библиотечку грађу. Решавање и давање на коришћење наведеним библиотекама, од великог је значаја како за нашу установу, тако и за  Министарство одбране у целини.

Књигу  као културно добро  треба сачувати од зуба времена. Донацијом  књига  библиотеци  у Власотинцу, која је изгорела  пре неколико година фонд библиотеке биће зановљен”, истакао је управник Војне болнице Ниш.

 

“Сарадња са Војном болницом је постала традиционална. Донације и поклони су  битан вид набавке књига у нашој библиотеци”, рекла  је овим поводом Снежана Бојовић, управница библиотеке Универзитета у Нишу.

 

Директорка Народне библиотеке  “Стеван Сремац” у Нишу, Соња Шуковић, захвалила се Војној болници Ниш што је део фонда уступила Народној библиотеци, нагласивши да је заједничко за Војну болницу Ниш и Народну библиотеку да су настајале у истом историјском периоду, после ослобођења од Турака, и да поред основних делатности, мисија је заједничка, ширење родољубља. 

 



Oбјављено у секцији:

Верзија за штампу

 
A+ A-

Претрага

Последње вести

Важнији линкови

Пратите нас