viber_slika_2020-10-09_10-38-23.jpg

ОТВАРАЊЕ ИЗЛОЖБЕ -ЗАБОРАВЉЕНИ ЈУНАК ДР ВЛАДАН ЂОРЂЕВИЋ-У КРАЉЕВУ

09. 10. 2020

 У циљу упознавања шире јавности са ликом и делом др Владана Ђорђевића, на позив  Народног музеја  Краљево, изложба -Заборављени јунак-др Владан Ђорђевић- отворена је у Народном музеју Краљево, у присуству званичника града, Српске православне цркве, представника Војске Србије и грађана Краљева.

 

Народни музеј Краљево негује дугогодишњу сарадњу са установама културе из земље и иностранства, а посебно успешну сарадњу  са Народним музејем  из Ниша. Истовремено је у  Музеју  постављена и изложба посвећена Јовану Стејићу, првом Србину доктору медицине у  обновљеној Србији.  Овим двема изложбама  приказан је  развој медицине на простору Србије  током читавог 19.века.

 

Присутне је поздравио директор Народног музеја у Краљеву  господин Дарко  Гучанин, истакавши  задовољство  и захвалност што је установа  у прилици да под својим кровом отвори  изложбе посвећене великанима српске медицине.

 

О лику и делу Јована Стејића, присутнима су се обратили аутори  Ненад Карамијалковић и  Славко Степановић. Свој  истраживачки рад, иложбу и публикацију посветили су једној од најзначајнијих личности прве половине 19. века у Србији, творцу медицинксе књиге,              реформатору српског језика, реформатору здравственог система  у Србији, морално беспрекорно чистој људској громади.

 

Ивана Груден Милентијевић, историчар Народног музеја у Нишу, аутор изложбе и публикације  о др Владану Ђорђевићу, у свом обраћању истакла је   хронологију његовог стваралаштва  и рада, на чијим  темељима и данас  постоје  институције у Србији, Војна болница  у Нишу, Српско лекарско друшво, Црвени крст Србије.  У свом плодоносном раду и шароликости послова којима се бавио др Владан Ђорђевић, који је медицину заменио писањем, књижевношћу и дипломатијом, оставио је  многа  дела.

 

Доц. др Дејан Антић, професор  Филозофског факултета у Нишу, рецензент публикације  о др Владану Ђорђевићу, истакао је да је историја  процес дуготрајног функционисања,  а у том процесу је др Владан Ђорђевић  оствио печат  свог рада и посвећености  које је подредио интересима  националне  заједнице земље Србије.

 

Потпуковник др Предраг Цветановић, Начелник кабинета за кожне и  полне болести  и вс Мила Недељковић, референт за информисање у Војној болници Ниш, присуствовали су отварању изложбе.

 

У свом обраћању медијима, потпуковник  др Предраг Цветановић  је истакао:

Негујући традицију и славну историју санитетске службе Војске Србије, Дан Војне болнице Ниш -22. јануар, ове године посветили смо лику и делу  др Владану Ђорђевићу, пуковнику, Начелнику санитета и   оснивачу Војне болнице  Ниш. У оквиру свечаности у комплексу је откривена биста др Владану Ђорђевићу, а иницијативу за овај предлог су покренули припадници  установе, бројни поштоваоци и удружења која баштине традицију Војске Србије. На предлог др Владана Ђорђевића  основано је Српско лекарско друштво  и Црвени крст Србије. Подружнице наведених организација налазе се у Граду Нишу.

 

На наш предлог историчари Народног музеја Ниш  израдили су материјал за изложбу и каталог.  Како је одлуком Српске Академије наука и уметности, 2020. година проглашена годином  др Владана Ђорђевића, изложба у Нишу у оквиру обележавања Дана Војне болнице Ниш,  је  била прва  манифестација у Републици Србији посвећена  чувеном лекару и  државнику, тиме је  овај догађај  добио на још већем  значају.

 

Из плодоносног рада историчара Народног музеја у Нишу, захваљујући госпођи Ивани Груден Милентијевић, настала је  предивна публикација - Заборављени јунак- др Владан Ђорђевић.

 

Користим  прилику да се у име управника Војне болнице Ниш, свих припадника установе и своје лично, захвалим   свим учесницима у овом пројекту, Народном музеју Краљево  што сте отворили врата да  изложба  о великану српске медицине  буде у вашем граду.“

 



Oбјављено у секцији:

Верзија за штампу

 
A+ A-

Претрага

Последње вести

Важнији линкови

Пратите нас