viber_slika_2020-12-04_11-19-14 02.jpg

У ВОЈНОЈ БОЛНИЦИ НИШ ОБЕЛЕЖЕН ДАН ВОЈНИХ ВЕТЕРАНА

04. 12. 2020

 На данашњи дан 1912. године, потписано је примирје у Првом балканском рату између савезника Крањевине Србије, Краљевине Црне Горе, Краљевине Бугарске са једне стране и Отоманске царевине, као поражене, са друге стране. Oко  400.000 бораца Краљевине Србије добило је статус ,,Стари ратник”. Бригу о њиховом статусу преузело је Министарство Војно. Доделом имања у јужном делу Краљевине Србије држава и Влада исказали су бригу о ветеранима и одали признање за учешће у одбрани земље. Такав однос према борцима у многоме је утицао на њихову мотивисаност учешћа у ратовима који су уследили.

Негујући традиције Војске Србије, Војна болница Ниш обележава Дан војних ветерана полагањем венаца на спомен обележје посвећено жртвама оболелих у великој епидамији пегавог тифуса и  рањених бораца с почетка Првог светског рата.

У складу са епидемиолошким мерама у Републици Србији и предузимања мера на спречавању ширења вируса COVID -19, ове године изостало је окупљање  пензионисаних припадника Војне болнице Ниш, као и свих пријатеља установе са којима сваке године  одајемо почаст. 

 

Прилика је да се поклонимо сенима и одамо почаст бројним знаним и незнаним херојима, борцима, родољубима и хуманистима који су исписали славне странице историје ратовања на овим просторима. Својом храброшћу, одважношћу и пре свега хуманошћу допринели су победама у бројним ослободилачким ратовима, дарујући нам највеће вредности данашњице: љубав према отаџбини и живот у слободи.

Обавеза свих нас је да не заборавимо њихове жртве и будемо њихови достојни наследници. Будућим генерацијама пожелимо да никад не осете горчину ратовања“, истакао је управник Војне болнице Ниш пуковник  др сци.мед. Вељко Милић.

 

Близу улаза у Војну болницу  Ниш  налази се масивна  камена пирамида састављена од великог  броја камених облутака. А на споменику натпис     „ И овде су пали за Отаџбину“.

То је споменик свим родољубима ове земље који  су подлегли  пегавом тифусу у Првом светском рату. Споменик је подигнут у мају 1915. године, а први  пут освећен  јуна 1915. године. Овај  јединствени споменик  лекари подигоше својим пацијентима. Риста Јовановић, млади добровољац у тадашњој болници, иначе столар, изградио је споменик. Риста је у то време правио сандуке и помагала за инвалиде, али када га је тадашњи управник болнице доктор Владан Станојевић замолио да сагради пирамиду од камена, Риста је то здушно прихватио.

 

 

 



Oбјављено у секцији: Актуелности

Верзија за штампу

 
A+ A-

Претрага

Последње вести

Важнији линкови

Пратите нас