DSC_5188 umanjeno.jpg

ПРИПАДНИЦИ ВОЈНЕ БОЛНИЦЕ НИШ ВРАТИЛИ СЕ ИЗ МИРОВНЕ МИСИЈЕ У ЦЕНТРАЛНОАФРИЧКОЈ РЕПУБЛИЦИ

12. 03. 2020

У нама далекој, сукобима подељеној Централноафричкој Републици, у самом срцу Африке, већ дужи низ година функционише војна болница другог степена, где српски лекари и техничари пружају здравствену заштиту припадницима УН-а. У главном граду ове земље, са близу милион становника, стационирана је главна командна снага УН-а, МИНУСЦА, у чијем саставу се налази наш контигент. Задатак српских снага је  првенствено пружање медицинске помоћи  припадницима УН-а, којих је по неким проценама у  самом  граду преко 7000. Болница је опремљена за прихват и збрињавање свих врста оболелих, а превасходно за пружање хитне и неопходне здравствене  помоћи мировњацима у овој још увек нестабилној земљи.

Да се ради о јако озбиљном послу, говоре подаци  да је у току ове, девете ротације, у болници прегледано више од 8769 пацијената.У састав хируршког тима био је пп др Жикица Џуџић и  оперисано  је преко 25 хитних случајева. Мајор др Далибор Петровић је у стоматолошкој ординацији извршио скоро 1700 интервенција. Одељење  радиологије на челу са потпуковником др Милорадом Пејчићем је прегледало 1386 пацијеанта. У  лабораторији је извршено близу 11370 анализа. Значајну подршку  дали су и медицински техничари заставници Тодоровић Златан и Николић Горан, медицински техничари Петровић Предраг, Аранђеловић Славица, Милошевић Гордана, Трајковић Небојша и Илић Сузана.

Функционисање болнице је за све време било беспрекорно и поред великог  броја пацијената и спорадичних сукоба зараћених страна у самом   граду Бангију.

 

 

 



Oбјављено у секцији: Актуелности

Верзија за штампу

 
A+ A-

Претрага

Последње вести

Важнији линкови

Пратите нас