grupno.jpg

ИЗЛОЖБА -ЗАБОРАВЉЕНИ ЈУНАК-ДР ВЛАДАН ЂОРЂЕВИЋ-

10. 05. 2022

 У оквиру обележавања Светског дана Црвеног крста и Црвеног полумесеца - 08. маја, делегација Црвеног крста Србије, посетила је изложбу – Заборављени јунак-др Владан Ђорђевић- у малој галерији Дома Војске Србије  у Београду.

 

Изложба  о великану српске медицине  настала  из плодоносног рада историчара Народног музеја у Нишу, а приређена поводом Дана Војне болнице Ниш 22.јануара 2020. године,   свечано је  отворена дана 08. априла 2022. године.

 

Ценећи значај лика и дела др Владана Ђорђевића као оснивача Црвеног крста Србије, председник Црвеног крста Србије проф.др Драган Радовановић, са својим сарадницима, члановима организације и младим волонтерима  посетили су изложбу.

 

Начелник галерије Дома Војске Србије виши кустос Јелена Кнежевић поздравила је присутне, исткавши значај здања Дома Војске Србије у очувању културне баштине.

 

Координатор изложбе вс Мила Недељковић, референт за информисање Војне болнице Ниш, истакла је лично задовољство и част у име свих припадника Војне болнице Ниш: „Негујући традицију и славну историју санитетске службе Војске Србије, Дан Војне болнице Ниш -22. јануар 2020.године посветили смо лику и делу  др Владану Ђорђевићу, пуковнику, Начелнику санитета и   оснивачу Војне болнице  Ниш. У оквиру свечаности у комплексу је откривена биста др Владану Ђорђевићу, а иницијативу за овај предлог су покренули припадници  установе, бројни поштоваоци и удружења која баштине традицију Војске Србије. На предлог др Владана Ђорђевића  основано је Српско лекарско друштво  и Црвени крст Србије. Подружнице наведених организација налазе се у Граду Нишу.

 

Како је одлуком Српске Академије наука и уметности, 2020. година проглашена годином  др Владана Ђорђевића, изложба у Нишу у оквиру обележавања Дана Војне болнице Ниш,  је  била прва  манифестација у Републици Србији посвећена  чувеном лекару и  државнику, тиме је  овај догађај  добио на још већем  значају.

 

Из плодоносног рада историчара Народног музеја у Нишу, захваљујући госпођи Ивани Груден Милентијевић, настала је  предивна публикација - Заборављени јунак- др Владан Ђорђевић.

 

Користим  прилику да се у име управника Војне болнице Ниш, свих припадника установе и своје лично, захвалим   свим учесницима у овом пројекту, са жељом да будућим генрацијама оставимо у наследство  праве вредности.”

 

У свом обраћању присутнима, Мила Недељковић исткла је значајне датуме из биографије др Владана Ђорђевића, његово поркло, школовање, усавршавање, његову далековидост и неуморан рад на јачању  не само српске медицине, већ и Србије као државе, да је за десет година  свог живота   урадио много више, што већина можда не уради ни за цео живот.

 

Председник Црвеног крста Србије проф.др Драган Радовановић, захвалио се Дому Војске Србије  и Војној болници Ниш на прилици да обиђу изложбу, са жењом да сарадња биуде настављена у наредном периоду. Светски Дан Црвеног крста ове године обележава се под слоганом Међународне федерације друштава Црвеног крста и Црвеног полумесеца ”Заједно чинимо свет хуманијим”.

“Чинимо добра дела јер тако стварамо бољи свет”

 

 

 

 

 

 

 

 



Oбјављено у секцији: Актуелности

Верзија за штампу

 
A+ A-

Претрага

Последње вести

Важнији линкови

Пратите нас