Slika-2022-11-16.jpg

ОСВЕЋЕЊЕ ФРЕСКОПИСАЊА НА ДАН КРСНЕ СЛАВЕ

15. 11. 2022

У комплексу Војне болнице Ниш налази се  Капела Светих Бесребреника Козме и Дамјана, изграђена 1918. године, у непосредној  близини Ћеле-Куле. Капела је изграђена за потребе болесника  и особља Војне болнице Ниш, али током година изгубила је своју функцију за коју је првобитно изграђена. На срећу очуван је њен архитектонски  изглед, без обзира на  дозидани објекат са западне стране и у потпуности одаје  њену богослужбену намену.  Важан моменат  који овом објекту  даје посебан значај јесте близина великог и у свету  јединственог  историјског споменика Ћеле-Куле, који  је споменик  националног  страдања и патриотизма  ослободилаца Србије.

 

Његово Преосвештенство Владика нишки  Господин Арсеније, са свештенством  чинодејствовао је, освећењем жита и резањем славског колача. Преосвећеном Владики саслуживали су први намесник нишки  Миодраг Павловић, протејереј Димитрије Петровић, војни свештеници мајор Ђорђе Димић и капетан Иван Ганић.

 

Владика је својом  руком учинио освећење фрескописања богослужбеног простора. Ктитори фрескописања госпођа Јелена и господин Милан Кончар, брачни пар из Суботице присуствовали су данас обележавању храмовне славе у Војној болници Ниш.

 

Домаћин славе  пуковник  др сци.мед. Вељко Милић, управник Војне болнице Ниш захвалио се свештенству Епархије нишке, ктиторима храма, а припадницима установе пожелео да чувају тековине наше традиције и богослужбени простор у славу свих предака, али и будућих генерација које ће проћи кроз Војну болницу Ниш. 

 

 

 

 

 

 



Oбјављено у секцији:

Верзија за штампу

 
A+ A-

Претрага

Последње вести

Важнији линкови

Пратите нас