20210122 dan VB 02 venac.jpg

ДАН ВОЈНЕ БОЛНИЦЕ НИШ -22. јануар

22. 01. 2021

 Наредбом Врховне команде српске војске, а на предлог  начелника Санитета др Владана Ђорђевића, оснивача српске хирургије, само десет дана по ослобођењу Ниша од турске владавине, формирана је у Нишу 22. јануара 1878. године Велика нишка војна болница поред Ћеле Куле.

 

На спомен обележје жртвама пегавог тифуса страдалим у епидемији у Великом рату и бисту др Владану Ђорђевићу, венац је положила делегација Војне болнице Ниш. Свечаности је присуствовао Начелник штаба команде копнене Војске бригадни генерал Жељко Трмошљика, са сарадницима, в.д. директор  Института за јавно здравље Ниш Проф.др Мирослав Стојановић, са сарадницима.

 

У знак захвалности за изузетну сарадњу од увођења ванредног стања у републици Србије због пандемије изазване вирусом COVID -19, , а поводом Дана Војне болнице Ниш, додељује се Плакета Министарства одбране Институту за јавно здравље Ниш-Центру за контролу и превенцију болести. Захвалнице Војне болнице Ниш додељују се Прим.др Мирку Илићу и мр сц.мед Зорани Дељанин из Института за јавно здравље, госпођи Анити Ераковић , професорки музичке школе „Др Војислав Вучковић“ из Ниша, и трговинском предузећу –МД АС- из Ниша.

 

„ Данас славимо 143 године постојања Војне болнице. Кроз историју прошла је голготу српског народа, преко српско турских ратова, балканских ратова, првог и другог светског рата до НАТО агресије. Данас је  Војна болница део Министарства одбране и Управе за  војно здравство.

 

Сваке године неколико десестина здравствених радника учествује у мировним операцијама под окриљем УНа и Европске уније. Наша болница у Бангију, главном граду Централноафричке републике је постала позната у целом свету.

 

Оставили смо иза нас годину  у којој се читав  свет срео са великом  пошасти изазване вирусом COVID 19.

 

Због чињенице да је КЦ Ниш, готово у целини, функционисао (и још увек функционише) као регионална COVID болница  акценат у збрињавању ВБ Ниш је био на пријему и лечењу витално угрожених пацијената (цивилних и војних осигураника) који нису имали  COVID инфекцију. У периоду од 12.04. до 24.06.2020. године у ВБ Ниш је лечено 427 таквих пацијената.

 

У амбуланти за акутне респираторне болести укупно је прегледано 1826 пацијената. Од тог броја, само у периоду од 26.10. до 30.11.2020. године прегледано је 881 пацијената.

 

У склопу дијагностике COVID-19 инфекције вршено је узимање узорака за тестирање на COVID-19: узето је 1146 назофарингеалних брисева за PCR тестирање, извршено 1159 брзих серолошких тестирања и 158 брзих антигенских тестирања.

 

Припадници ВБ Ниш ангажовани су на лечењу пацијената са COVID-19 инфекцијом у другим здравственим установама:

Два лекара специјалиста за инфективне болести ангажована су на раду са оболелима од COVID инфекције и то:

-један лекар на Клиници за инфективне болести КЦ Ниш

-један лекар на инфективном одељењу ОБ Лесковац

Два лекара – ПВЛ била су ангажована на раду у пољским болницама за лако оболеле:     

-један лекар у пољској болници „Чаир“

-један лекар у пољској болници „Студентски дом – медицинског факултета Ниш“.

 

У периоду од 03.07. до 06.08. 2020. године из састава ВБ Ниш ангажовано је 22 здравствена радника на збрињавању пацијената са  COVID-19 инфекцијом у Пољској болници у Новом Пазару.

 

Од 05.децембра 2020. године, 50 кревета је опредељено за Ковид  пацијенте. Стручно особље, лекари, медицински техничари, болничари, али и  сви  логистички сегменти дају свој максимални допринос  на збрињавању свих пацијената. Кроз болницу је прошло преко 150 пацијената.“, истакао је  управник пуковник др сци.мед. Вељко Милић. 

 

 

 

 

 



Oбјављено у секцији:

Верзија за штампу

 
A+ A-

Претрага

Последње вести

Важнији линкови

Пратите нас