SDC12905mala.JPG

ОБЕЛЕЖЕН ДАН ВОЈНЕ БОЛНИЦЕ НИШ

22. 01. 2016

22.Јануар – Дан Војне болнице Ниш


Остаће уписан на страницама  историје  22. јануар  по новом, тј. 11 . јануар по старом календару давне 1878. године  када је основана Велика војна болница код „Ћеле куле“. Назив  установе се мењао како су се мењале и историјске прилике, а Војна болница Ниш се пуних 138 година налази на истом месту.

Ову годишњицу обележили смо  радно и стваралачки , уз дужна сећања на протекла тешка времена кроз која је пролазила болница заједно са  војском и народом , сећања на претече и ствараоце, на страдања и борбе кроз историју. Трновит је био  пут кроз осам ратова.

У  темеље ове светиње уградило се много  знаних и незнаних јунака.

Војна болница Ниш је данас  савремена војноздравствена установа, организациона јединица Управе за војно здравство  Министарства одбране. Основна делатност је лечење и санитетско збрињавање повређених и оболелих на примарном , скундарном и делом на терцијалном  нивоу здравствене заштите.


Годину  за нама обележили су бројни резултати.

Потписивање уговора са Републичким фондом здравственог осигурања Филијалом за Нишавски округ,  учврстило је сарадњу са свим  здравственим установама  у граду и околини.

По наређењу Министарства  одбране  екипе Војне болнице  учествовале су  у  збрињавању  миграната  у Прешеву.

Припадници  Војне болнице Ниш учествују у мировним операцијама широм света још од 1973. године. У току протекле године   у мировним операцијама учествовало је 35 лица.

Лекари, медицински, техничари и  здравствени  сарадници  активни су учесници континуиране медицинске едукације  едукације.

Дан   установе  обележен је свечаним полагањем  венаца на спомен пирамиду жртвама  пегавог  тифуса у кругу Војне болнице Ниш. Венце су  положили делегација Војне болнице Ниш,  Удружење потомака ратника  Србије 1912-1920, Друштво за неговање слободарских традиција  Ниш, Коло српских сестара, Делегација Руско Српског хуманитарног центра.

У малој сали Дома Војске Србије у Нишу одржана је  свечана академија  у присуству званица из Министарства одбране, Војске Србије, локалне самоуправе  и многобројних гостију.

Друштво за неговање  традиција ослободилачких ратова Србије 1912-1918 – Београд доделило је Војној болници Ниш  Орден  Српског ратника .

 

 

 

 Oбјављено у секцији:

Верзија за штампу

 
A+ A-

Претрага

Последње вести

 • 21.03.2018. | ОТВАРАЊЕ НОВЕ ОПЕРАЦИОНЕ САЛЕ

  Министар одбране Александар Вулин и начелник Управе за војно здравство пуковник др.сци.мед. Угљеша Јовичић свечано су отворили нову операциону салу у Одељењу за хируршке болести Војне болнице Ниш.

 • 27.02.2018. | Испраћај припадника Министарства одбране и Војске Србије у мировну мисију

  Припадници Војне болнице Ниш и јединица Копнене Војске отпутовали у мировну мисију у Централно Афричку Републику

 • 27.02.2018. | ОБАВЕШТЕЊЕ

  Обавештење о обављању добровољног рада

 • 05.02.2018. | БЕСПЛАТНИ ЛЕКАРСКИ ПРЕГЛЕДИ-03.02.2018

  На иницијативу Управе за војно здравство Министарства одбране, у циљу промовисања војног здравства организовани су бесплатни лекарски прегледи за грађане у Бачкој Тополи, Краљеву и Врању, дана 03. фебруара 2018. године.

 • 23.01.2018. | ДАН ВОЈНЕ БОЛНИЦЕ НИШ

  Полагањем венаца на спомен пирамиду жртвама пегавог тифуса у комплексу Војне болнице Ниш и свечаном академијом у Дому Војске Србије у Нишу, обележен Дан Војне болнице Ниш- 22. јануар

 • 19.01.2018. | СВЕЧАНИ СКУП УОЧИ ДАНА ВОЈНЕ БОЛНИЦЕ НИШ

  У склопу обележавања Дана Војне болнице Ниш,19. јануара 2018. године, у амфитеатру Одељења за хируршке болести одржан је свечани скуп припадника Установе

 • 18.01.2018. | ПРЕМИЈЕРА ДОКУМЕНТАРНОГ ФИЛМА

  Поводом 140 година од оснивања Војне болнице Ниш, 17. јануара 2018. године, у Дому Војске Србије у Нишу, одржана је премијера документарног филма „ Војна болница Ниш- од оснивања до данас“ и отворена изложба „Све ће то народ позлатити“.

Важнији линкови

Пратите нас