SDC12905mala.JPG

ОБЕЛЕЖЕН ДАН ВОЈНЕ БОЛНИЦЕ НИШ

22. 01. 2016

22.Јануар – Дан Војне болнице Ниш


Остаће уписан на страницама  историје  22. јануар  по новом, тј. 11 . јануар по старом календару давне 1878. године  када је основана Велика војна болница код „Ћеле куле“. Назив  установе се мењао како су се мењале и историјске прилике, а Војна болница Ниш се пуних 138 година налази на истом месту.

Ову годишњицу обележили смо  радно и стваралачки , уз дужна сећања на протекла тешка времена кроз која је пролазила болница заједно са  војском и народом , сећања на претече и ствараоце, на страдања и борбе кроз историју. Трновит је био  пут кроз осам ратова.

У  темеље ове светиње уградило се много  знаних и незнаних јунака.

Војна болница Ниш је данас  савремена војноздравствена установа, организациона јединица Управе за војно здравство  Министарства одбране. Основна делатност је лечење и санитетско збрињавање повређених и оболелих на примарном , скундарном и делом на терцијалном  нивоу здравствене заштите.


Годину  за нама обележили су бројни резултати.

Потписивање уговора са Републичким фондом здравственог осигурања Филијалом за Нишавски округ,  учврстило је сарадњу са свим  здравственим установама  у граду и околини.

По наређењу Министарства  одбране  екипе Војне болнице  учествовале су  у  збрињавању  миграната  у Прешеву.

Припадници  Војне болнице Ниш учествују у мировним операцијама широм света још од 1973. године. У току протекле године   у мировним операцијама учествовало је 35 лица.

Лекари, медицински, техничари и  здравствени  сарадници  активни су учесници континуиране медицинске едукације  едукације.

Дан   установе  обележен је свечаним полагањем  венаца на спомен пирамиду жртвама  пегавог  тифуса у кругу Војне болнице Ниш. Венце су  положили делегација Војне болнице Ниш,  Удружење потомака ратника  Србије 1912-1920, Друштво за неговање слободарских традиција  Ниш, Коло српских сестара, Делегација Руско Српског хуманитарног центра.

У малој сали Дома Војске Србије у Нишу одржана је  свечана академија  у присуству званица из Министарства одбране, Војске Србије, локалне самоуправе  и многобројних гостију.

Друштво за неговање  традиција ослободилачких ратова Србије 1912-1918 – Београд доделило је Војној болници Ниш  Орден  Српског ратника .

 

 

 

 



Oбјављено у секцији:

Верзија за штампу

 
A+ A-

Претрага

Последње вести

Важнији линкови

Пратите нас