LOGO-VojnaBolnicaNis.jpg

40 ГОДИНА ПОСВЕЋЕНОСТИ ПАЦИЈЕНТУ

28. 07. 2022

 Медицинска сестра Мирка Стаменковић, свој радни век започела је 11. јануара 1982. године. Каже да никада неће заборавити снег са којим је први дан дошла на посао у Војну болницу Ниш. Пресрећна што почиње да ради, а у мислима деветомесечна ћерка која је кући.  Одувек је Војна болница Ниш била реномирана здрвствена установа и за медицинску сестру заснивање радног односа у таквој установи је велика част, али и обавеза да савесно, одговорно и стручно обави све задатке.

 

„ Доласком на посао сачекала  ме  плејада старих медицинских сестара која је била строга, али спремна да подели своја знања, да објасни сваку медисинску процедуру, а најважније да открије лепоту занимања медисинске сестре. Учила сам пажљиво, слушала, али у наредним годинама се и трудила да своје знање пренесем млађим колегеницама. Радно искуство стицала сам на Одељењу за инфективне болести где сам провела 21. годину. Дежирство је обухватало пацијенте на инфективном и кожном одељењу.  Већ дужи временски период свој радни век  провела сам на Кабинету за кожне болести. Али некада је то било одељење за кожне болести, па је било и пуно лежећих пацијената. Генерације војника које су служиле обавезни  војни рок до 2005. године, увек су имале проблема са ношењем чизама, у смислу да су се јављала разна дерматолошка обољења. После збрињавања на нашем одељењу, враћали су се у своје јединице. Учећи од лекара који су о пацијентима бринули као о својој деци, дерматологију сам заволела и своје знање примењивала у сваком тренутку.

 

Све промене које су се дешавале у држави остављале су свој траг и на нашу војску. Али једном  усађена љубав у занимање којим желите да се бавите остаје заувек. Кренете на посао са тим, мислећи на своју породицу да ћете својим радом остварити све своје жеље.

 

Искуство вас научи да будете спремни на све задатке. Једно од таквих је и збрињавање миграната 2015. године где су екипе Војне болнице Ниш биле ангажоване.

 

И тако дан за даном прошло је пуних 40 година, и мало више. Долазе нове генерације лекара, медицинских сестара. Свима бих од срца пожелела да заснивањем радног одоса у Војној  болници Ниш,  првенствено воле свој посао, стално се усавршавају, буду темељни, уче и преносе своја знања млађим  генерацијама. Од увођења ванредног стања због епидемије изазване вирусом COVID-19, морало је много тога да се промени. Неки припадници су отишли у пензију, такође, после вишедеценијског рада у установи а да нису испраћени. Када све оно што нас је снашло анализирамо, врћамо се на поруку да је од свега најбитније само здравље сваког појединца“, каже сестра Мирка која 31. јула 2022.године иде у заслужену пензију. 

Колектив одељења за кожне болести срединмо 80-тих година, сестра Мирка друга с десна

Амбуланта за прихват миграната у Прешеву, 2015.година. Сестра Мирка је прва с десна.

 



Oбјављено у секцији: Актуелности

Верзија за штампу

 
A+ A-

Претрага

Последње вести

Важнији линкови

Пратите нас