01.jpg

ПРИПАДНИЦИ ВОЈНЕ БОЛНИЦЕ НИШ ВРАТИЛИ СЕ ИЗ МИРОВНЕ МИСИЈЕ

30. 05. 2019

 Припадници  осме ротације  СРБКОН 8, Мултидимензионална интегрисане мисије Уједињених нација за стабилизацију у Централноафричкој Републици –MINUSCA- стигли су  јутрос у Војну болницу Ниш.

 

Речи добродошлице упутили су  управник пуковник др Јовица Станојковић и потпуковник др Миодраг Станковић начелник Сектора  заједничких медицинских грана.

 

 

Мисија УН –MINUSCA-  успостављена је Резолуцијом Савета безбедности Уједињених нација број 2149 од 10. априла 2014. године.  Војска Србије учествује у –MINUSCA- од 11. децембра 2014. године  са 68 припадника болнице нивоа 2, са мандатом у трајању од шест месеци. У мисији –MINUSCA- тренутно је ангажовано  око 15.000 припадника УН из више од тридесет  земаља света. Мисија је нажалост имала 82 жртва до сада. О здрављу припадника мисије у Бангију где је лоцирано око 6000 припадника мисије води рачуна болница са српским лекарима и другим медицинским особљем.     

 

 

У свакој од досадашњих осам ротација па и у последњој деветој значајан број припадника ВБ Ниш је узeo учешће. У осмој ротацији 15 припадника ВБ Ниш је учествовало од укупно 48 припадника санитетског дела. Од 11 лекара из састава УН-ове болнице нивоа два плус у Бангију 8 припадника су били из ВБ Ниш укључујући и Команданта болнице пуковника др.сци.мед  Небојшу Ђенића и 7 медицинских техничара. Припадници осме ротације су остали у мисији осам и по месеци из техничких разлога и то од 13. септембра 2018. године до 29. маја 2019. године.

 

У овом периоду укупно је збринуто 7282 пацијента. У модулу амбуланте опште праксе радили су мајор др Никола Петровић, и ВС виши мед. Техничар Снежана Ђурић. у гинеколошкој амбуланти учињено је 270 гинеколошких прегледа и 200 ултразвучних прегледа од стране ВС др Надице Љубеновић гинеколога уз асистенцију ВС медицинске сестре Снежане Милановић.У интернистичко - инфектолошкој амбуланти у којој су радили потпуковник др Тихомир Коцић, интерниста и ВС др Весна Ђенић, инфектолог укупно је прегледано 1237 пацијената.  Од тог броја  укупно дијагностикованих маларија је било 489, а сумњи на маларију 157. У наведеном периоду на хоспиталном лечењу било је укупно 364 болесника (од тога 150 војних, 171 цивилних болесника и 43 припадника полиције) а у овом модулу су радили ВС мед.техничар Виолета Зечевић, ВС мед. техничар Ивица Динић, и ВС мед. техничар Гордана Павић Ковачевић.

У хируршком модулу у коме су радили потпуковник др Горан Милојковић ортопед, потпуковник др Драган Ристић хирург, ВС др Даниела Милетић анестезиолог, ВС анестетичар Бранко Нешић  обављено је 1295  прегледа. Урађено је  укупно 59 операција у општој, регионалној и спиналној анестезији, као и  19  операција у локалној анестезији. У истом периоду је због различитих ортопедских повреда постављено 65 гипсаних имобилизација. Обављена су 523  превијања. У јединици интензивног лечења  примљено је укупно 76 пацијентa, a на опсервацији је било 34 пацијената. У јединици интензивне неге било је 40 хируршких пацијаната и 36 пацијената са доминантно интернистичким и инфектолошким дијагнозама а између осталих у ЈИЛ радила је  ВС мед. техничар Ивана Ђурђевац. На радиолошком одељењу војне болнице прегледано је 1557 пацијената и урађенo је укупно 2358 прегледа. Стоматолошкo одељење  је у наведеном периоду имала 1332 пацијената и пружило 2840 услуга из различитих области стоматологије. У лабораторији примљено је укупно 3520 пацијената и урађено 13768 анализа. АМЕТ, тојест тим за ваздушну евакуацију пацијената  јe oбавио 72 медицинске евакуације са 88 превежених пацијената. Ван ЦАР je oбaвљeнo 18 eвакуација ваздушним путем са 27 пацијената. У ЦАР je oбављено 7 eвaкуација ваздушним путем  са 9 пацијената.

Припадници осме ротације су својим прилозима и донацијама као и бесплатним прегледима учествовали и у хуманитарним акцијама и на тај начин поред општег доприноса миру у ЦАР и личним, појединачним примером помогли обичним људима Централноафричке републике. Здравствено стање припадника контингента је било на задовољавајућем нивоу. Пет припадника контингента су оболела од маларије али ниједан из састава ВБ Ниш. Сви задаци постављени контингенту реализовани су правовремено и квалитетно. Командовање је, у специфичним условима, који настају као последица карактеристичних личних и професионалних особина медицинског особља, успело да задржи потребан ниво морално-психолошке стабилности и мотивисаности за рад. Борбено обезбеђење контингента било је на врло добром нивоу.

Припадници ВБ Ниш су својом професионалношћу, марљивошћу и пожртвованошћу показали још једном да су поуздан бранитељ своје отаџбине и кроз трећу мисију Војске Србије тј мисију очување мира у свету.

 Oбјављено у секцији: Актуелности

Верзија за штампу

 
A+ A-

Претрага

Последње вести

Важнији линкови

Пратите нас