Slika za naslovnu stranu.jpg

ОДРЖАН ПАРАСТОС И ПОЛОЖЕНИ ВЕНЦИ НА СПОМЕН ОБЕЛЕЖЈЕ ЖРТВАМА ПЕГАВОГ ТИФУСА

27. 07. 2018

Парастос је одржао Владика нишки Господин Арсеније у саслужењу са свештеницима Саборног храма. Венце су положили припадници Војне болнице Ниш, Нишавског управног округа, Скупштине града Ниша, Општине Пантелеј, Руско-српско хуманитарног центра, Удружења потомака ратника 1912-1920 године Града Ниша, Удружења војних пензионера, Удружења пензионисаних подофицира Србије, Кола српских сестара. Парастосу и полагању венаца присуствовали су командант Копнене Војске Србије генерал-потпуковник Милосав Симовић, генерал-пуковник у пензији Владимир Лазаревић, представници градских институција, здравствених установа и многи поштоваоци Војне болнице Ниш.

Припадници министарства одбране и Војске Србије обележавају 30. јул као свој дан, у знак сећања када је 1839. године наредбом врховног штаба српске војске постављен први штабни доктор.


Развој санитетске службе наставља се на овим просторима у Нишу и јужном делу Србије, одмах након ослобођења од вишевековног турског ропства. Јануара 1878. године формирана је Велика нишка војна болница. Пуних 140 година ова установа дели своју, са судбином Српске војске кроз бројне одбрамбене и ослободилачке ратове, који су се водили на овим просторима. Бројни њени припадници својом храброшћу, одлучношћу, несебичним залагањем, а пре свега хуманушћу урезали су своја имена на страницама српске историје.

„Кроз своју историју Војна болница пролазила је кроз многа искушења. Изнела је најтежи период санитетског збрињања Српске војске и избеглог народа у Првом светском рату. У периоду од 1914. до 1915. године постаје и највећа епидемијска болница на просторима Европе збрињавајући око 30.000 оболелих од пегавог тифуса . Дневно је умирало и до 30 болесника.Оболело је и 13 лекара , од којих су три преминула, а међу њима и тадашњи управник болнице др Евгеније Брановачки“ истакао је пуковник др Јовица Станојковић управник Војне болнице Ниш.

Војна болница Ниш отворена је како за војне, тако и за цивилне осигуранике, а здравствене услуге пружа на примарном, секундарном и терцијалном нивоу.



Oбјављено у секцији: Актуелности

Верзија за штампу

 
A+ A-

Претрага

Последње вести

Важнији линкови

Пратите нас