viber_slika_2020-08-31_12-19-22 02.jpg

90 ГОДИНА ОД СМРТИ ДР ВЛАДАНА ЂОРЂЕВИЋА

31. 08. 2020

 

Негујући традицију и славну историју санитетске службе Војске Србије, 22. јануара 2020. године, поводом обележавања Дана Војне болнице Ниш, у комплексу установе  постављена је  биста пуковнику др Владану Ђорђевићу, Начелнику санитета и   оснивачу и првом управнику Војне болнице у Нишу.

 

С обзиром на значај лика и дела др Владана Ђорђевића, иницијативу су  подржали  и Српско лекарско друштво Градска подружница Ниш, као и  Црвени крст Србије, чији је оснивач био др Ђорђевић. Српска академија наука и уметности прогласила је 2020. годину, годином др Владана Ђорђевића.

 

„На улазу у  комплекс Војне болнице Ниш, налази се  камена пирамида, споменик који су лекари подигли својим  пацијетима у врме епидемије пегавог тифуса за врме  Првог светског рата. После 105 година  опет смо се срели са пандемијом  изазваном вирусом КОВИД -19.  

 

Војна болница у Нишу је секундарна здравствена установа Министарства одбране, Управе за војно здравство. Своје задатке у условима ванредног стања реализовала је на основу наређења која произилазе из Акционог плана, одобреног од стране Управе за војно здравство. Такође, прати и анализира епидемиолошку ситуацију у зони своје одговорности и спроводи хигијенске и противепидемијске мере у складу са актуелном епидемиолошком ситуацијом. 

Одлуком Кризног штаба Владе Србије да Клинички центар Ниш увећа постојеће капацитете за пријем КОВИД–19 болесника, Војна болница је дана 10.04.2020.г добила задатак да прихвати хоспитализоване нон-ковид болеснике из Клиника КЦ Ниш које ослобађају постељне капацитете за ту намену.

 

Истовремено ВБ Ниш збрињава популацију војних осигураника у складу са актуелним наређењима и упутствима Управе за војно здравство, уз поштовање свих препорука стручног тима Кризног штаба Владе Србије.

 

Ангажовањем наших лекара инфектолога  у рад Клинике за Инфективне болести КЦ Ниш и ЗЦ Лесковац, а уз сагласност УВЗ МО.

 

Лекари  Војне болнице Ниш  били су ангажовани у  привременим  болницама у Хали Чаир и  студентском дому код Медицинског факултета. У тренутку  када је епидемија  узела свој  мах у Новом Пазару, екипе Војне болнице су се придружиле колегама са Војномедицинске академије  на збрињавању  грађана   тог града.

 

Велика нам  је част што ћемо  на дан када се навршава 90 година  од смрти др Владана Ђорђевића, заједно са  Председником Српског лекарског друштва Градске подружнице Ниш Проф. Др Зораном Милошевићем  и Секретаром Црвеног крста Ниш  мр Сањом Стојановић, уз поштовање свих епидемиолошких мера, уз војне почасти, одати пошту  великану српске  медицине  и историје.

 

Користим  прилику да се захвалим  свим  здравственим установама, грдским структурама које  су нам увек  дале подршку  у реализацији свих  наших активности  и да честитам свим  лицима која су ступила  на нове дужности, да им пожелим  пуно успеха у раду, среће и здравља. Сви смо на истом задатку, а Војна болница  Ниш  је увек била уз свој народ и своју војску“, истакао је пуковник др сц.мед. Горан Дамњановић, начелник Одељења за интерне  болести.

 

 



Oбјављено у секцији: Актуелности

Верзија за штампу

 
A+ A-

Претрага

Последње вести

Важнији линкови

Пратите нас