20200731 naslovna.jpg

ОБЕЛЕЖЕН ДАН САНИТЕТСКЕ СЛУЖБЕ

31. 07. 2020

Србија и њена војска имају разлога да буду поносне на своје војно здравство и његову традицију  дугу 181 годину. Она је почела далеке 1839. године, 30. јула када је у Главном војном штабу постављен  први штабни доктор. У Нишу највеће заслуге за организацију здравствене службе, нарочито у првој деценији после ослобођења  од турске власти, имао је Војни санитет Србије.

 

Овогодишњи Дан санитетске службе обележен је у складу са епидемиолошким мерама Кризног штаба Владе Републике Србије.

 

„Данас, када смо се у пролеће 2020. године поново срели са великом пошасти која влада светом, епидемијом изазваном вирусом COVID-19, Војна болница Ниш је поново на свом  задатку - збрињавање и лечење оболелих, не само војних осигураника  већ и грађана Ниша. Одлуком Кризног штаба Града Ниша од 10.04. до почетка јуна 2020. године на стационарном лечењу налазили су се и цивилни осигураници. У Војној болници  збринуто је 418 пацијената.

 

Лекари и медицинско особље Војне болнице Ниш од почетка епидемије били су  ангажовани у привременим  болницама  у Нишу, Лесковцу. Од 03.јула 2020. године екипе Војне болнице Ниш су по одлуци Министарства одбране, Управе за војно здравство ангажоване  на збрињавању  оболелих у Новом Пазару“, истакао је пуковник др.сц.мед. Горан Дамњановић  начелник Одељења за интерне болести.

 

За време Првог светског рата нишка Војна болница била је једна од  највећих епидемиолошких болница, нарочито у време епидемије пегавог тифуса 1914. и 1915. године.

 

У мају (по старом календару) 1915. године у кругу Моравске  сталне војне болнице лекари су подигли споменик умрлим тифусарима. Иницијативу за  овај несвакидашњи чин дао је управник болнице др Владимир Станојевић, у то време капетан II класе. Споменик представља ниску, неправилну  пирамиду  од небојеног и  необрађеног  камена, у чијем подножју пише „ Овде су пали за отаџбину“.

 

Историја се не сме заборавити. Прошлост су степенице на које смо се данас попели, да бисмо сутра даље видели. Не смемо заборавити  наше претке који су своје животе дали за нашу слободу.

 

У историји Војне болнице Ниш дугој 142 године, остаће забележена  временска дистанца од 105 година, епидемије пегавог тифуса и  епидемије  короне.

 

У знак облежавања Дана санитетске службе, на споменик жртвама пегавог тифуса  венац је положила  делегација Војне  болнице Ниш.

 

 



Oбјављено у секцији: Актуелности

Верзија за штампу

 
A+ A-

Претрага

Последње вести

Важнији линкови

Пратите нас