1 НАСЛОВНА.jpg

У ВОЈНОЈ БОЛНИЦИ НИШ ОБЕЛЕЖЕН ДАН ВОЈНИХ ВЕТЕРАНА

04. 12. 2023

 На данашњи дан 1912. године, потписано је примирје у Првом балканском рату између савезника Крањевине Србије, Краљевине Црне Горе, Краљевине Бугарске са једне стране и Отоманске царевине, као поражене, са друге стране. Oко  400.000 бораца Краљевине Србије добило је статус ,,Стари ратник”. Бригу о њиховом статусу преузело је Министарство Војно. Доделом имања у јужном делу Краљевине Србије држава и Влада исказали су бригу о ветеранима и одали признање за учешће у одбрани земље. Такав однос према борцима у многоме је утицао на њихову мотивисаност учешћа у ратовима који су уследили.

Негујући традиције Војске Србије, Војна болница Ниш прославља Дан војних ветерана полагањем венаца на спомен обележје посвећено жртвама оболелим у великој епидамији пегавог тифуса и  рањених бораца с почетка Првог светског рата, на спомен плочу Руским лекарима и медицинском особљу који су учестовали у Првом светском рату и бисту др Владану Ђорђевићу.  

Венце су положили делагација Војне болнице Ниш, заменица градоначелнице госпођа Душица Давидовић, представници Руско српског хуманитарног центра, Удружење војних пензионера, Удружење за неговање слободарских традиција, СУБНОР, Удружење потомака ратника Србије 1912-1920, Удружење ветерана 63. падобранске бригаде, Удружење ветерана 37.мтбр.

„На овај начин се захваљујемо сенима војних ветерана и живим ратницима који су знали  шта је њихова света дужност, а то је одбрана отаџбине кад год треба и буде требало.

То је и данас наша дужност и обавеза. Неки од нас ће носити  пушку, а неки ће лечити повређене и оболеле. Ми ћемо бити у овој другој групи. За то се стално припремамо. Због тога   активно подмлађујемо наш медицински кадар, обнављамо медицинску опрему, учествујемо у мировним мисијама, међународним вежбама, помажемо становништву у другим крајевима Србије.

Активно радимо у правцу реализације потписивања уговора са РФЗО, за шта још увек нема слуха. Потписивањем уговора Војна болница би попунила болесничке постеље, а становништву Ниша  и околних општина би повећали квалитет здравствене заштите, за шта се сви заједнички боримо. Уз помоћ Министарства одбране и наше кровне Управе за војно здравство унапређујемо све видове здравствене заштите, увек поштујући наше војне ветеране и њихова дела“, истакао је управник Војне болнице Ниш пуковник  др сци.мед. Вељко Милић. 

 

 

 

 



Oбјављено у секцији:

Верзија за штампу

 
A+ A-

Претрага

Последње вести

Важнији линкови

Пратите нас