svu stoje 01.jpg

СВЕТСКИ ДАН МЕДИЦИНСКИХ СЕСТАРА- 12.МАЈ

12. 05. 2022

 Активна улога медицинске сестре у здравственој  заштити једне земље, основ је за здраво функционисање целокупног система, а њена  образованост, професионалност, ефикасност у раду, посвећеност и саосећајност, чине је  јаком кариком у сложеном ланцу сваког сегмента здравста.

 Рад медицинских сестара  огледа се на свим нивоима здравствене заштите, тако што здравима помажу да остану здрави, а болеснима да оздаве или да науче да живе са својом болешћу.

 Улога  коју је сестрама дала Светска здравствена организација захтева веће знање и већи степен образованња. Модерно сестринство фаворизује едукацију у професионалном животу медицинских сестара. Више и високо образовње медицинских сестара данас је приоритет.

 Посао медицинске сестре је изузетно тежак, али је и велики дар, јер медицинска сестра може дати  уверење да је сваки човек вредан члан  људске заједнице, да има своја права и дужности  и да  га оспособи  за борбу у животу.

 Бити медицинска сестра  значи  урадити оно шта нико други неће, на начин на који  нико други не може, упркос свему кроз  шта пролази.

 Поводом 12. маја- Дана  медицинских сестара, управник Војне болнице Ниш пуковник др сци.мед. Вељко Милић, потписао је наредбу  о  додели стимулативих мера. Медицински техничари који су се својим радом истакли у протеклој години награђени су наградним одсуством  у трајању  од 5 радних дана и похваљени. Уз честитке за данашњи празник, истакао је важност  улоге медицинске сестре  у здравственом систему, да процес едукације једна непрекидна нит, да се стално мора радити на усавршавању ради очувања лепоте и хуманости професије.

 Помоћник управника за лечење пуковник др Горан Милојковић, истакао је да се Дан медицинских сестара обележава у целом свету сваке године 12-тог маја, у спомен на рођење Флоренс Најтинген, британске медицинске сестре, зачетнице модерног сестринства као признате професије. Са жељом да и у наредном периоду успешно обављају поверен им посао,  истакао је да се мора дати значај и оснажити медицинске сестре/техничаре да достигну свој пуни потенцијал.

 Главни медицински техничар вмст Слађана Јовановић, честитала је празник, уз жеље да професионалан и стручан рад, сваког појединца прате лична и породична срећа. 

 

 



Oбјављено у секцији: Актуелности

Верзија за штампу

 
A+ A-

Претрага

Последње вести

Важнији линкови

Пратите нас