sld 01.jpg

ИЗЛОЖБА -ЗАБОРАВЉЕНИ ЈУНАК-ДР ВЛАДАН ЂОРЂЕВИЋ- У ПРОКУПЉУ

13. 06. 2022

 У оквиру обележавања 75. годишњице Српског лекарског друштва, подружнице у Прокупљу, у Галерији -Божа Илић- у Прокупљу, 09. јуна 2022. године, свечано је отворена изложба  -Заборављени јунак-др Владан Ђорђевић-.

 

Изложбу је свечано отворио представник Војне болнице Ниш, у чијем је власништву поставка, потпуковник др Душан Максимовић, рекавши да му је драго што ће и Прокупчани моћи да се упознају са делом великог лекара и свестране личности какав је био др Владан Ђорђевић.

 

О изложби је говорила и аутор  Ивана Груден-Милентијевић, виши кустос Народног музеја у Нишу, истакавши да је на овај начин  отргнута од заборава личност др Вкладана Ђорђевића и обновљено сећање на његову богату научну и друштвену делатност. У свом обраћању присутнима, исткла је значајне датуме из биографије др Владана Ђорђевића, његово поркло, школовање, усавршавање, његову далековидост и неуморан рад на јачању  не само српске медицине, већ и Србије као државе, да је за десет година  свог живота   урадио много више, што већина можда не уради ни за цео живот

 

О томе  колико је значајно да је једна тако велика личност српске историје поново  враћена на актуелну политичку сцену  говорила је и Мила Недељковић референт за информисање Војне болнице Ниш:Негујући традицију и славну историју санитетске службе Војске Србије, Дан Војне болнице Ниш -22. јануар 2020.године посветили смо лику и делу  др Владану Ђорђевићу, пуковнику, Начелнику санитета и   оснивачу Војне болнице  Ниш. У оквиру свечаности у комплексу је откривена биста др Владану Ђорђевићу, а иницијативу за овај предлог су покренули припадници  установе, бројни поштоваоци и удружења која баштине традицију Војске Србије. На предлог др Владана Ђорђевића  основано је Српско лекарско друштво  и Црвени крст Србије. Подружнице наведених организација налазе се у Граду Нишу.

 

Како је одлуком Српске Академије наука и уметности, 2020. година проглашена годином  др Владана Ђорђевића, изложба у Нишу у оквиру обележавања Дана Војне болнице Ниш,  је  била прва  манифестација у Републици Србији посвећена  чувеном лекару и  државнику, тиме је  овај догађај  добио на још већем  значају.

 

Из плодоносног рада историчара Народног музеја у Нишу, захваљујући госпођи Ивани Груден Милентијевић, настала је  предивна публикација - Заборављени јунак- др Владан Ђорђевић.

 

Изложаје након прве поставке гостовала у Врању, Краљеву, Београду и сада у Прокупљу.

 

Користим  прилику да се у име управника Војне болнице Ниш, свих припадника установе и своје лично, захвалим   свим учесницима у овом пројекту, са жељом да будућим генрацијама оставимо у наследство  праве вредности.”

 

На сам  дан обележавања 75 година од оснивања СЛД градске подружнице Прокупље,    изложбу су посетили академик проф. др Радивоје Чоловић, председник СЛД Србије, проф.др сци.мед. Миша Живић, спец др мед Јована Живић, проф др сци. Милан Павловић.  Међу њима су били и проф. Славица Поповић Филиповић, истраживач и публициста  и њен супруг Боб Филиповић.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Oбјављено у секцији: Актуелности

Верзија за штампу

 
A+ A-

Претрага

Последње вести

Важнији линкови

Пратите нас