viber_slika_2021-03-16_09-00-56.jpg

ПРИПАДНИЦИ ВОЈНЕ БОЛНИЦЕ НИШ ВРАТИЛИ СЕ ИЗ МИРОВНЕ МИСИЈЕ У ЦЕНТРАЛНОАФРИЧКОЈ РЕПУБЛИЦИ

16. 03. 2021

 Мировну мисију, започету још почетком марта месеца 2020. године, окончало је 72 припадника војне болнице нивоа 2+ стациониране у Бангију, а међу њима и 12 лекара и медицинских техничара нишке Војне болнице. За то време српски медицинари борили су се са пандемијом корона вируса у једној од најсиромашнијих земаља света.

Српска болница нивоа 2+, поред логистике, има хируршки, интернистички, инфектолошки, гинеколошки, стоматолошки, лабораторијски, превентивни, фармацеутски и радиолошки модул. Такође наши припадници пружали су услуге примарне здравствене заштите уз специјализовани тим за ваздушну медицинску евакуацију.

Наши мировњаци били су ангажовани у главној болници мисије Уједињених нација у Централноафричкој Републици која је потпуно самоодржива, што значи да сво људство и потребна средства за рад обезбеђује Република Србија. У болници је за годину дана урађено више од 7,500 прегледа и преко 4.000 дијагностичких процедура, оперисано је преко 100 пацијената. За седам  година колико постоји ова установа, више од 15.000 људи користило је услуге болнице.

Наши професионалци имали су  задатак да лече припаднике свих страних мисија и дипломатских представништва.

Убрзо, након доласка, проглашена је  пандемија корона вируса, а наши војници остају одсечени од света наредна 3 месеца, што се одражавало отежаним снабдевањем санитетском средствима, али и немогућност транспортовања тешких пацијената у болнице вишег нивоа.

Сви оболели од корона вируса и данас ослоњени на српску болницу која располаже са 13 док цела Централноафричка Република поседује  само 3 исправна респиратора. Сва три таласа пандемије наши лекари су стоички поднели. Иако је део припадника оболео, рад болнице није престајао.

Такође, хирушки модул, који представља један од главних пилона болнице, није престајао са радом. Овај део болнице, који захтева посебно обучено људство, технику али и минимум услова рада успевао је да одржи континуитет чак и у време пандемије. У овако тешким теренском условима приступ лечењу пацијената и процедуре које се примењују се скоро упоште не разликују од оних пружених у Србији. „То је више питање професионализма, суштинске разлике не постоје. Могућности лечења су понекад ограничене, али никад у тој мери да пацијент буде ускраћен у свом лечењу што би компромитовало коначни исход. Често сам се сусретао са хитним стањима која неретко подразумевају животну угроженост. Оваква стања су истовремено веома захтевна и изазовна, али цео тим је на крају задовољан када пацијент здрав напусти болницу.“ – каже хирург потпуковник др Драган Ристић коме је ово био други боравак на Афричком континенту.

Професионални припадници Министарства одбране и Војске Србије су се свакодневно сусретали  са изазовима које је тешко предвидети. Стекао се утисак да им изазов не представља потешкоћу, већ већи мотив да остану фокусирани и предани свом раду.

Након дужег времена, без могућности да се слободно прошетају главним градом Централноафричке Републике, припадници санитетске службе Војске Србије слетели су на београдски аеродром „Никола Тесла“ и тако усшешно завршили своју започету мисију.

У комплексу Војне болнице Ниш, припаднике мировне мисије, поред чланова породице дочекао је управник пуковник др.сци.мед. Вељко Милић са сарадницима. Уз речи добродошлице, уследиле су и  речи похвале и захвалности  на одлично  реализованој мисији .

 

 



Oбјављено у секцији: Актуелности

Верзија за штампу

 
A+ A-

Претрага

Последње вести

Важнији линкови

Пратите нас