NaslovnaPremijera.JPG

ПРЕМИЈЕРА ДОКУМЕНТАРНОГ ФИЛМА

16. 11. 2022

 

 Са благословом Преосвећеног Епископа нишког Господина Арсенија, дана 15.11.2022.године у Светосавском дому, са почетком у 12,00 часова одржана је премијера документарног филма -Подвиг Светих исцелитеља Козме и Дамјана-, посвећеног богослужбеном простору у комплексу Војне болнице Ниш. Премијери су присуствовали први намесник нишки Миодраг Павловић, ктитори фрескописања госпођа Јелена и господин Милан Кончар, представници градских општина, удружења која баштине традицију наше историје, чланице Кола српских сестара, припадници Војне болнице Ниш. 

 

По речима пуковника др сци.мед. Вељка Милића, управника Војне болнице Ниш, значај овог документарног филма је велики: „Војна болница је добијањем овог  богослужбеног простора значајно унапредила услове за рад и медицинских радника, а и услове за обављање богослужбене вере како би верујући пацијенти могли да испоље своја верска осећања у току хоспитализације. Богослужбени простор је отворен 2018.године. Јуче је био пети  пут да прослављамо нашу  славу Светог Козму и Дамјана, а јако је битно да је тај простор постао једно од централних места у Војној болници где ми препознајемо  и наше порекло и традицију  и налазимо неку инспирацију у вези лечења наших болесника“.

 Мила Недељковић, референт за информисање Војне болнице Ниш и сценариста филма, каже да је након враћања богослужбеног простора  у његову првобитну намену  и освећења на празник Свети Врачи 2018.године, добила задатак од управника Војне болнице да простор учини доступним свим људима у вери  и да се о њему стара.

 „Из тог свакодневног рада  родила се идеја  да за петогодишњи период, колико је прошло од првог освећења, направимо један  документани филм  који би остао као сведочење о томе шта  смо све урадили  од тренутка када смо простор вратили  у његову првобитну намену“, рекла је Мила Недељковић. Она је додала да ће овај филм остати као клица будићим генерацијама да све оно што су претходне генерације урадиле чувају.

 

Филм је израђен у продукцији Војнофилмског центра „Застава филм“ Министарства одбране: редитељ, мотажер и аниматор Драгана Милошевић, директор фотографије и сниматељ дроном  Драган Ђорђевић, дизајнер звука Теодора Ђурковић, организатор Александра Живковић, асистент камере и возач Александар Ђорђевић.

 

 Директор ВФЦ „ Застава филм“ пуковник Горан Иконић и начелник продукције мајор Бојан Павић, присуствовали су премијери филма. Пуковник Иконић обратио се присутнима и истакао да је ВФЦ „ Застава филм“ у својој традицији дугој 74 године сачувао и овековечио многе  догађаје  везане за рад припадника наше војске, да ће то радити и у годинама које следе, на очувању  и неговању  наше традиције.“

 

 

 

 

 

 

 

 



Oбјављено у секцији:

Верзија за штампу

 
A+ A-

Претрага

Последње вести

Важнији линкови

Пратите нас