DSC_0292.JPG

ОБЕЛЕЖЕН ДАН ВОЈНЕ БОЛНИЦЕ НИШ

22. 01. 2014

 

Пре 136 година, 22.01.1878. године,  десетак дана по ослобођењу  Ниша од  вишевековног ропства српског народа под отоманском  империјом, на предлог Начелника  санитета Врховне команде српске војске, пуковника др  Владана Ђорђевића, формира се Велика Војна болница код  „Ћеле куле“  за хиљаду болесника  и рањеника.

 

Такву своју намену  Болница је непрекидно дограђивала  и унапређивала  током 136 година, корачајући заједно са својом војском, кроз седам ратова.

 

У току свог постојања  и рада  болница је носила одговорност  српског војног санитета у рату и миру, уградила се у  историју српског народа и српске медицине.

 

Изграђена на друмовима који су постојали  од времена  Цара Константина, недалеко од римске  императорске   резиденције Медијане,  Војна болница  у Нишу у близини Ћеле Куле, јединственог споменика у свету и сама се  уписала у знамење  српске историје и  историје српског лекарства. 

 

 

Данас је Војна  болница Ниш  војноздравствена Установа  и организациона јединица Управе за војно здравство Министарства одбране,  чија је основна делатност  збрињавање повређених и оболелих  на примарном и секундарном нивоу  здравствене  заштите, пре свега Војске у  зони територијалне одговорности.

 

Највеће богатство  Војне болнице  лежи пре свега у људима, високо  стручним припадницима  колектива, који свакодневно доказују  и на делу  исказују своју  оданост и преданост  племенитим циљевима лечења по вређених и оболелих.

 

На свечаној академији присутнима се обратио Начелник Управе за војно здравство Министарства одбране РС бригадни генерал Проф. др Зоран Поповић, честитајући празник припадницима Војне болнице Ниш.

 Министар одбране Небојша Родић одликовао је Војним спомен медаљама за изузетне заслуге у раду пуковника др Слободана Ћирића, ВС др Снежану Петковић и ВС др Биљану Јововић.

У знак захвалности за успешну сарадњу Велика плакета Војне болнице додељена је 3.бригади КоВ и Филијали за Нишавски округ Републичком фонду здравственог осигурања.

 

 

 



Oбјављено у секцији: Актуелности

Верзија за штампу

 
A+ A-

Претрага

Последње вести

Важнији линкови

Пратите нас