DSC_0292.JPG

ОБЕЛЕЖЕН ДАН ВОЈНЕ БОЛНИЦЕ НИШ

22. 01. 2014

 

Пре 136 година, 22.01.1878. године,  десетак дана по ослобођењу  Ниша од  вишевековног ропства српског народа под отоманском  империјом, на предлог Начелника  санитета Врховне команде српске војске, пуковника др  Владана Ђорђевића, формира се Велика Војна болница код  „Ћеле куле“  за хиљаду болесника  и рањеника.

 

Такву своју намену  Болница је непрекидно дограђивала  и унапређивала  током 136 година, корачајући заједно са својом војском, кроз седам ратова.

 

У току свог постојања  и рада  болница је носила одговорност  српског војног санитета у рату и миру, уградила се у  историју српског народа и српске медицине.

 

Изграђена на друмовима који су постојали  од времена  Цара Константина, недалеко од римске  императорске   резиденције Медијане,  Војна болница  у Нишу у близини Ћеле Куле, јединственог споменика у свету и сама се  уписала у знамење  српске историје и  историје српског лекарства. 

 

 

Данас је Војна  болница Ниш  војноздравствена Установа  и организациона јединица Управе за војно здравство Министарства одбране,  чија је основна делатност  збрињавање повређених и оболелих  на примарном и секундарном нивоу  здравствене  заштите, пре свега Војске у  зони територијалне одговорности.

 

Највеће богатство  Војне болнице  лежи пре свега у људима, високо  стручним припадницима  колектива, који свакодневно доказују  и на делу  исказују своју  оданост и преданост  племенитим циљевима лечења по вређених и оболелих.

 

На свечаној академији присутнима се обратио Начелник Управе за војно здравство Министарства одбране РС бригадни генерал Проф. др Зоран Поповић, честитајући празник припадницима Војне болнице Ниш.

 Министар одбране Небојша Родић одликовао је Војним спомен медаљама за изузетне заслуге у раду пуковника др Слободана Ћирића, ВС др Снежану Петковић и ВС др Биљану Јововић.

У знак захвалности за успешну сарадњу Велика плакета Војне болнице додељена је 3.бригади КоВ и Филијали за Нишавски округ Републичком фонду здравственог осигурања.

 

 

 Oбјављено у секцији: Актуелности

Верзија за штампу

 
A+ A-

Претрага

Последње вести

 • 27.02.2018. | Испраћај припадника Министарства одбране и Војске Србије у мировну мисију

  Припадници Војне болнице Ниш и јединица Копнене Војске отпутовали у мировну мисију у Централно Афричку Републику

 • 27.02.2018. | ОБАВЕШТЕЊЕ

  Обавештење о обављању добровољног рада

 • 05.02.2018. | БЕСПЛАТНИ ЛЕКАРСКИ ПРЕГЛЕДИ-03.02.2018

  На иницијативу Управе за војно здравство Министарства одбране, у циљу промовисања војног здравства организовани су бесплатни лекарски прегледи за грађане у Бачкој Тополи, Краљеву и Врању, дана 03. фебруара 2018. године.

 • 23.01.2018. | ДАН ВОЈНЕ БОЛНИЦЕ НИШ

  Полагањем венаца на спомен пирамиду жртвама пегавог тифуса у комплексу Војне болнице Ниш и свечаном академијом у Дому Војске Србије у Нишу, обележен Дан Војне болнице Ниш- 22. јануар

 • 19.01.2018. | СВЕЧАНИ СКУП УОЧИ ДАНА ВОЈНЕ БОЛНИЦЕ НИШ

  У склопу обележавања Дана Војне болнице Ниш,19. јануара 2018. године, у амфитеатру Одељења за хируршке болести одржан је свечани скуп припадника Установе

 • 18.01.2018. | ПРЕМИЈЕРА ДОКУМЕНТАРНОГ ФИЛМА

  Поводом 140 година од оснивања Војне болнице Ниш, 17. јануара 2018. године, у Дому Војске Србије у Нишу, одржана је премијера документарног филма „ Војна болница Ниш- од оснивања до данас“ и отворена изложба „Све ће то народ позлатити“.

 • 22.12.2017. | Информисање за припаднике Војне болнице Ниш о учешћу у МнОп

  Припадници Центра за мировне операције одржали су информисање за припаднике Војне болнице Ниш, ради мотивисања медицинског особља за учешће у међународним мировним операцијама у којима се ангажују припадници Војске Србије

Важнији линкови

Пратите нас