IMG_20170921_134211.jpg

ХУМАНОСТ СЕ НЕ ЗАБОРАВЉА

22. 09. 2017

Градска организација пензионера Ниш и Покрет  трећег доба Ниша, који су суорганизатори посете делегације Шкотских сестара, у оквиру обележавања 100 година  од смрти Елси Инглис, обишли су данас  и Војну болницу Ниш.

 

Госте су дочекали  управник Војне болнице Ниш  пуковник др Јовица Станојковић и помоћник управника  за лечење потпуковник др Горан Милојковић.

 

Након полагања цвећа на спомен пирамиду  жртвама пегавог тифуса, који су лекари  подигли својим пацијентима у  кругу Војне болнице, гости су  обишли најстарију  зграду  тзв. Први хирушки павињон, која је саграђена 1906. године. У згради је поред хирургије, организован и   Рендгенолошки кабинет, што је за Србију оног времена представљало новину.

 

У сали за састанке, гостима је приказан филм о историјату Војне болнице Ниш. Потпуковник др  Горан Милојковић, у свом обраћању   подсетио је на  немерљив допринос  које су медицинске сестре из Шкотске  дале  у медицинском збрињавању  српске војске и народа.

 

Ове године се обележава 100 година  од смрти Елси Инглис, велике добротворке српског народа и међународно познатог активисте за право жена. Почетком Првог светског рата  14 потпуно опремњених пољских болница,  са особљем, опремом, шаторима, превозом дошло је у Србију. Десет је радило на збрињавању српске војске и народа. У њиховој организацији из целог света преко  800 особа. Од тога је било  преко 600 медицинских радника, врхунских хируха и осталих лекара и сестара. Србија у  години пбелажавања њене смрти даје свој допринос, да се не заборави племенитост Елис Инглис  и свих њених сународника. 

 

 

 



Oбјављено у секцији: Актуелности

Верзија за штампу

 
A+ A-

Претрага

Последње вести

Важнији линкови

Пратите нас