Davne 1878 godine 22 januara, Odlukom Vrhovnog štaba srpske vojske na predlog načelnika sanitetske službe pukovnika dr Vladana Đorđevića, osnovana je Velika niška vojna bolnica. Formiranje i početak rada Vojne bolnice za grad Niš, širu okolinu i ceo jug Srbije značio je istovremeno prvi začetak organizovane zdravstvene zaštite stanovništva na ovim prostorima. Sve vreme od osnivanja do danas bolnica je neprekidno zdravstveno zbrinjavala i građanska lica Niša i šire okoline. Zahvaljujući lekarima Velike niške bolnice nakon tri godine od svog osnivanja formirana je civilna Okružna bolnica u Nišu.

Vojna bolnica, i grad Niš 1897. dobili su prvog stalnog hirurga (majora dr Mihaila Petrovića (1863-1934) koji ne samo da je bio jedini hirurg u gradu, upravnik Vojne bolnice Niš (1896-1912) već i hirurg koji je honorarno radio, kao i veći broj pripadnika Vojne bolnice u prvoj niškoj Okružnoj bolnici.

Vojna bolnica Niš je kroz iskustvo u lečenju povređenih i obolelih, u ne malom broju ratnih događaja na vrelom podneblju Balkana u dugom vremeskom periodu, ali i u mirnodopskim uslovima, delila je sudbinu sa svojim narodom.

To je svakako jedinstvena medicinska ustanovu na evropskim prostorirma, koja više od 13 decenija ili tačnije 135 godina poistovećuje svoju sa istorijom svoga naroda.

 

Da je to tako setimo se :

  • srpsko-turskog (1878) i srpsko-bugarskog rata (1885),
  • balaknskih ratova (1912 i 1913),
  • prvog svetkog rata (1914-1915) i golgote vezanu za najveću epidemiju pegavog tifusa, golgotu nakon progona Bolnice u izbeglištvo, prelaza preko albanskih vrleti u nezapamćenoj zimi po izuzetno niskim temperaturama, marša do ostrva Vido, oporavke vojske Srbije i povratka u svoju zemlju.
  • drugog svetskog rata,
  • raspada Jugoslavije i NATO agresije i mesta i uloge Vojne bolnice Niš.

Uvek, u presudnim i sudbonosnim trenucima u istoriji Srbije Vojna bolnica Niš je bila uz svoj narod i Vojsku, deleći sa njim sudbinu stradanja, epidemija, gladi i smrti ali i sveukupnog napretka.

U istoriji medicine za sva vremena ostaće zapisano da je VB u Nišu:

  • prva zdravstvena ustanova grada Niša (22.januar 1878 godine, nakon oslobođenja od Turaka) koja je doprinela da se organizuje i zdravstvena zaštita civilnog stanovništva.
  • Inicirala i osnovala prvu preventivno medicinsku ustanovu Pasterov zavod (1900, Dragutin Petković)
  • Kao vojnozdravstvena ustanova prvi put u istoriji organizovala i evakuisala jednog teškog ranjenika iz svoje u drugu ustanovu vazdušnim putem avionom.
  • Sa svojim stalnim hirurgom (VB Niš i grad Niš 1897.godine), dobili su prvog stalnog hirurga (majora dr Mihajla Petrovića) osnovala je Prvo odeljenje hirurgije koje donosi slavu ovom delu Srbije. To je bio hirurški centar u kome je bilo velikog broja zbrinutih hirurških bolesnika.
  • započela je prva na prostorima Balkana upotrebu antiseptika (gaze jodoform) uz poštovanje principa asepse i antisepse u hirurgiji.

Danas je Vojna bolnica Niš savremena vojnozdravstvena ustanova Uprave za vojno zdravstvo MO, čija je osnovna delatnost sanitetsko zbrinjavanje povređenih i obolelih na sekundarnom i delom tercijalnom nivou.

Bogatstvo Vojne bolnice Niš leži pre svega u ljudima, visoko stručnim i predanim pripadnicima kolektiva Vojne bolnice koji svakodnevno dokazuju i na delu iskazuju svoju odanost i predanost plemenitim ciljevima lečenja povređenih i obolelih, koji su im sa puno poverenja dodeljeni od strane društva.

Svakodnevno, delokrug rada se unapređuje školovanjem kadra, tehnološko–tehničkim opremanjem vojne bolnice i infrastrukturnim unapređenjem uslova smeštaja za bolesnike i svoje osoblje, ali se dopunjuje i novim izaovima u vidu međunarodne vojne saradnje, radi unapređenja i održavanja mira u regionu i svetu i kontinuirano unapređenje civilno-vojne saradnje. Kontinuitet učešća Vojne bolnice u mirovnim operacijama postoji još od 1973.godine angažovanjem naših pripadnika i misijama UN na Sinaju i Angoli, a nastavljaju se i danas učešćem u misijama u Kongu, Čadu, Ugandi i Somaliji.

Upravnik

Prim. dr Radiša Vitas
???news_header_title???
 
A+ A-

Pretraga

Kalendar aktivnosti

« Jul 2020 »
PonUtoSreČetPetSubNed
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 

???banners???

???follow_us???