IMG_20230913_170240-1.jpg

ПЛЕМЕНИТОСТ ШКОТСКИХ ЖЕНА

13. 09. 2023

 Поштоваоци и потомци шкотске докторке др Елси Инглис, са чланицама истоименог Удружења, у оквиру историјског путовања у Србији, данас су посетили и Војну болницу Ниш.

 

Госте су дочекали  стари водник прве класе Миша Станчић и војни службеник Мила Недељковић, референт за информисање.

 

У част и славу својих предака, гости су се поклонили испред спомен пирамиде, споменика подигнутог жртвама пегавог тифуса, јединственог споменика у свету  који су лекари подигли својим пацијентима. Вс Мила Недељковић се обратила присутнима испред бисте др Владана Ђорђевића, оснивача и првог управника Војне болнице Ниш, истакавши његов значај не само за развој српске медицине у годинама након ослобођења од вишевековне турске власти, већ и свега учињеног за развој Србије у целини. У богатој историји установе, од 22. јануара 1878. године, немерљив допринос дале су и медицинске сестре из Шкотске у медицинском збрињавању српске војске и народа.

 

У  кругу Војне болнице, гости су  обишли најстарију  зграду  тзв. Први хирушки павињон, која је саграђена 1906. године. У згради је поред хирургије, организован и   Рендгенолошки кабинет, што је за Србију оног времена представљало новину.

 

У току обиласка знаменитости у Војној болници Ниш, у рукама војног службеника Миле Недељковић, била је књига Велике жене у великом рату, аутора Славице Поповић Филиповић. Књига  је оставила велики утисак на присутне, а само дело велики траг у времену о хероинама Првог светског рата.

Елси Инглис, велика добротворка српског народа и међународно признати борац за  женска права и једнакост. Почетком Првог светског рата  14 потпуно опремњених пољских болница,  са особљем, опремом, шаторима, превозом дошло је у Србију. Десет је радило на збрињавању српске војске и народа. У њиховој организацији из целог света преко  800 особа. Од тога је било  преко 600 медицинских радника, врхунских хирурга и осталих лекара и сестара. Србија у  години обелажавања њене смрти дала свој допринос, да се не заборави племенитост Елис Инглис  и свих њених сународника. Резиденција британског амбасадора у Београду носи њено име.

 



Oбјављено у секцији:

Верзија за штампу

 
A+ A-

Претрага

Последње вести

Важнији линкови

Пратите нас