DSC_0890_resize.JPG

Обележен Дан Војне болнице Ниш -22. јануар

23. 01. 2017

Војна болница Ниш   у  протеклих 14 деценија  развијала се и  делила  своју са са судбином српске војске и српског народа. Њени припадници  својом храброшћу, одлучношћу, а пре свега хуманошћу, урезали су своја имена у сваку страницу  српске историје.

Од самог оснивања ова војна установа пролази трновит  пут пратећи српску  војску и народ  кроз бројне ослободилачке  и одбрамебене ратове, од српско турског рата, српско-бугарског, балканске ратове ,   I и II светског рата, ратове на простору бивше  Југославије, до агресије НАТО  алијансе на нашу  земљу 1999. године .

Војна болница у миру свакодневно унапређује своју делатност и данас  представља  значајну организациону јединицу Управе за војно здравство Министарства одбране. Ослањајући се  у стручном погледу на Војно медицинску академију, успешно пружа услуге здравствене заштите на примарном, секундарном и делом терцијалном  нивоу.

„У току године, у одељењима ВБ Ниш  обави се до 5000 хоспитализација, више од 300.000  специјалистичких и субспецијалистичких прегледа, 25.000 дијагностичких и терапиијских процедура, 600.000 лабораторијских  процедура  и око 1500 операција. 

Праћење хигијенско епидемиолошке ситуације у зони одговорности  размештаја јединица Војске Србије сталан је задатак  припадника ЦПМЗ  наше установе.  Епидемиолошки надзор  се спроводи  и на део тзв. мигранске руте  покривајући копнену  зону безбедности и границу са Македонијом и Бугарском.

Један  од стратешких  задатака Војске Србије  је учешће у милтинационалним операцијма  по окриљем  УН-а. Свој допринос  тој мисији даје и наша установа. Тренутно је ангажовано 13 лица  у мировним мисијама у ЦАР, Р. Мали и Р. Конго“, истакао је заступник управника пуковник др Јовица Станојковић, на свечаној академији  у Дому  Војске Србије у Нишу.

На спомен пирамиду  жртвама пегавог тифуса у кругу  Војне болнице ниш  , венац је положила делегација  Војне болнице,  представници Руско српског хуманитарног центра, Удружења за неговање слободарских традиција, Удружења потомака ратника 1912-1920,  Удружења војних пензионера.

 Oбјављено у секцији:

Верзија за штампу

 
A+ A-

Претрага

Последње вести

 • 21.03.2018. | ОТВАРАЊЕ НОВЕ ОПЕРАЦИОНЕ САЛЕ

  Министар одбране Александар Вулин и начелник Управе за војно здравство пуковник др.сци.мед. Угљеша Јовичић свечано су отворили нову операциону салу у Одељењу за хируршке болести Војне болнице Ниш.

 • 27.02.2018. | Испраћај припадника Министарства одбране и Војске Србије у мировну мисију

  Припадници Војне болнице Ниш и јединица Копнене Војске отпутовали у мировну мисију у Централно Афричку Републику

 • 27.02.2018. | ОБАВЕШТЕЊЕ

  Обавештење о обављању добровољног рада

 • 05.02.2018. | БЕСПЛАТНИ ЛЕКАРСКИ ПРЕГЛЕДИ-03.02.2018

  На иницијативу Управе за војно здравство Министарства одбране, у циљу промовисања војног здравства организовани су бесплатни лекарски прегледи за грађане у Бачкој Тополи, Краљеву и Врању, дана 03. фебруара 2018. године.

 • 23.01.2018. | ДАН ВОЈНЕ БОЛНИЦЕ НИШ

  Полагањем венаца на спомен пирамиду жртвама пегавог тифуса у комплексу Војне болнице Ниш и свечаном академијом у Дому Војске Србије у Нишу, обележен Дан Војне болнице Ниш- 22. јануар

 • 19.01.2018. | СВЕЧАНИ СКУП УОЧИ ДАНА ВОЈНЕ БОЛНИЦЕ НИШ

  У склопу обележавања Дана Војне болнице Ниш,19. јануара 2018. године, у амфитеатру Одељења за хируршке болести одржан је свечани скуп припадника Установе

 • 18.01.2018. | ПРЕМИЈЕРА ДОКУМЕНТАРНОГ ФИЛМА

  Поводом 140 година од оснивања Војне болнице Ниш, 17. јануара 2018. године, у Дому Војске Србије у Нишу, одржана је премијера документарног филма „ Војна болница Ниш- од оснивања до данас“ и отворена изложба „Све ће то народ позлатити“.

Важнији линкови

Пратите нас