DSC_0890_resize.JPG

Обележен Дан Војне болнице Ниш -22. јануар

23. 01. 2017

Војна болница Ниш   у  протеклих 14 деценија  развијала се и  делила  своју са са судбином српске војске и српског народа. Њени припадници  својом храброшћу, одлучношћу, а пре свега хуманошћу, урезали су своја имена у сваку страницу  српске историје.

Од самог оснивања ова војна установа пролази трновит  пут пратећи српску  војску и народ  кроз бројне ослободилачке  и одбрамебене ратове, од српско турског рата, српско-бугарског, балканске ратове ,   I и II светског рата, ратове на простору бивше  Југославије, до агресије НАТО  алијансе на нашу  земљу 1999. године .

Војна болница у миру свакодневно унапређује своју делатност и данас  представља  значајну организациону јединицу Управе за војно здравство Министарства одбране. Ослањајући се  у стручном погледу на Војно медицинску академију, успешно пружа услуге здравствене заштите на примарном, секундарном и делом терцијалном  нивоу.

„У току године, у одељењима ВБ Ниш  обави се до 5000 хоспитализација, више од 300.000  специјалистичких и субспецијалистичких прегледа, 25.000 дијагностичких и терапиијских процедура, 600.000 лабораторијских  процедура  и око 1500 операција. 

Праћење хигијенско епидемиолошке ситуације у зони одговорности  размештаја јединица Војске Србије сталан је задатак  припадника ЦПМЗ  наше установе.  Епидемиолошки надзор  се спроводи  и на део тзв. мигранске руте  покривајући копнену  зону безбедности и границу са Македонијом и Бугарском.

Један  од стратешких  задатака Војске Србије  је учешће у милтинационалним операцијма  по окриљем  УН-а. Свој допринос  тој мисији даје и наша установа. Тренутно је ангажовано 13 лица  у мировним мисијама у ЦАР, Р. Мали и Р. Конго“, истакао је заступник управника пуковник др Јовица Станојковић, на свечаној академији  у Дому  Војске Србије у Нишу.

На спомен пирамиду  жртвама пегавог тифуса у кругу  Војне болнице ниш  , венац је положила делегација  Војне болнице,  представници Руско српског хуманитарног центра, Удружења за неговање слободарских традиција, Удружења потомака ратника 1912-1920,  Удружења војних пензионера.

 



Oбјављено у секцији:

Верзија за штампу

 
A+ A-

Претрага

Последње вести

Важнији линкови

Пратите нас