venac.jpg

У ВОЈНОЈ БОЛНИЦИ НИШ ОБЕЛЕЖЕН ДАН ВОЈНИХ ВЕТЕРАНА

03. 12. 2021

 4.децембра 1912. године, потписано је примирје у Првом балканском рату између савезника Крањевине Србије, Краљевине Црне Горе, Краљевине Бугарске са једне стране и Отоманске царевине, као поражене, са друге стране. Oко  400.000 бораца Краљевине Србије добило је статус ,,Стари ратник”. Бригу о њиховом статусу преузело је Министарство Војно. Доделом имања у јужном делу Краљевине Србије држава и Влада исказали су бригу о ветеранима и одали признање за учешће у одбрани земље. Такав однос према борцима у многоме је утицао на њихову мотивисаност учешћа у ратовима који су уследили.

Негујући традиције Војске Србије, Војна болница Ниш обележава Дан војних ветерана полагањем венаца на спомен обележје посвећено жртвама оболелих у великој епидамији пегавог тифуса и  рањених бораца с почетка Првог светског рата и бисту др Владану Ђорђевићу, оснивачу и првом управнику болнице.

У складу са епидемиолошким мерама у Републици Србији и предузимања мера на спречавању ширења вируса COVID -19, ове године изостало је окупљање   пријатеља установе са којима сваке године  одајемо почаст. 

 

Прилика је да се поклонимо сенима и одамо почаст бројним знаним и незнаним херојима, борцима, родољубима и хуманистима који су исписали славне странице историје ратовања на овим просторима. Својом храброшћу, одважношћу и пре свега хуманошћу допринели су победама у бројним ослободилачким ратовима, дарујући нам највеће вредности данашњице: љубав према отаџбини и живот у слободи.

Обавеза свих нас је да не заборавимо њихове жртве и будемо њихови достојни наследници. Будућим генерацијама пожелимо да никад не осете горчину ратовања“, истакао је управник Војне болнице Ниш пуковник  др сци.мед. Вељко Милић.

Поводом данашњег празника, пензионисаним припадницима Установе уручене су Војне споменица за двдесетогодишњицу НАТО агресије.

Близу улаза у Војну болницу  Ниш  налази се масивна  камена пирамида састављена од великог  броја камених облутака. А на споменику натпис     „ И овде су пали за Отаџбину“.

То је споменик свим родољубима ове земље који  су подлегли  пегавом тифусу у Првом светском рату. Споменик је подигнут у мају 1915. године, а први  пут освећен  јуна 1915. године. Овај  јединствени споменик  лекари подигоше својим пацијентима. Риста Јовановић, млади добровољац у тадашњој болници, иначе столар, изградио је споменик. Риста је у то време правио сандуке и помагала за инвалиде, али када га је тадашњи управник болнице доктор Владан Станојевић замолио да сагради пирамиду од камена, Риста је то здушно прихватио.



Oбјављено у секцији: Актуелности

Верзија за штампу

 
A+ A-

Претрага

Последње вести

Важнији линкови

Пратите нас